In Leeuwarden waren vanmiddag ruim 75.000 mensen op de been voor een optocht van de 'reuzen'. De optocht was de start van het Reuzenweekend, een van de hoogtepunten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Bekijk hoe de reuzen door het centrum van Leeuwarden 'lopen':

Reuzen wandelen door Leeuwarden

Leeuwarden verwacht dit weekend 400.000 bezoekers. Nog voordat de reuzen ook maar één stap hebben gezet, is het al druk in het centrum van de Friese stad. Veel mensen komen even kijken bij 'Het Kleine Reuze Meisje' dat slaapt voor het station. Klein is overigens relatief: ze is ruim vijf meter hoog en weegt 800 kilo. Op haar schoot ligt Xolo, een zwarte hond die drie meter groot is.

Bijna iedereen die voorbij komt in het centrum van Leeuwarden, pakt even de telefoon om een foto of video te maken. Het slapende meisje snurkt, haar mond en borstkas bewegen mee op 't geluid dat uit de boxen komt. "Wat fantastisch", zegt een meneer die extra vroeg naar zijn werk is vertrokken. "Het is ook een gigantische boost voor de stad, geweldig!".

Sinds 1979

Het evenement is een van de hoogtepunten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. De reuzen zijn van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. Sinds 1979 trekken ze de hele wereld over. Overal waar ze komen staan de mensen rijendik.

Het verhaal dat de reuzen vertellen heet 'Grote schaats in het ijs', het is uiteraard een verwijzing naar de Friese Elfstedentocht. Om het verhaal uit te beelden heeft Leeuwarden heel wat moeten voorbereiden. Zo zijn vluchtheuvels op de route weggehaald en in de smalle straten waar de Duiker doorheen loopt, zijn lantaarnpalen omgedraaid.

Dat is ook wel nodig, want de Duiker is elf meter hoog en weegt 3000 kilo. Er zijn dertig mensen nodig om 'm te laten bewegen. Dat moet zo natuurlijk mogelijk, vrijwilligers hebben twee weken getraind om het onder de knie te krijgen.

De Duiker NOS / Martijn van der Zande

Johannes gaat over de rechtervoet, hij moet aan touwen trekken en springen om de reus in beweging te krijgen. "Dat is vrij intensief", zegt Johannes, "tijdens het oefenen had ik de eerste week overal blauwe plekken. We gaven elkaar de hele tijd knietjes". Dat gaat nu stukken beter, maar het blijft tijdens het wandelen wel goed opletten.

"We moeten goed kijken waar we de voet neerzetten en het blijft natuurlijk oppassen dat we bijvoorbeeld niet in een kuil in de weg springen", zegt Johannes.

De reuzen zijn alleen vandaag en dit weekend te zien in Leeuwarden.

STER reclame