NOS Nieuws

Leeuwarden heeft veel baat bij titel Culturele Hoofdstad

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

De titel Culturele Hoofdstad van Europa legt Leeuwarden geen windeieren. Een halfjaar na de aftrap van het culturele jaar heeft de Friese stad 20 tot 30 procent meer bezoekers dan normaal, worden er vijf keer zo veel stadswandelingen geboekt en zitten de hotels vol.

Een woordvoerder van de gemeente is ontzettend te spreken over de resultaten. "Je hoeft de stad maar een beetje te kennen en dan merk je dat alles veel drukker is dan normaal. Op de terrassen is de voertaal bijna Duits. En er zijn ook veel Vlamingen."

De stad had als doel gesteld om dit jaar 79 miljoen euro aan inkomsten binnen te halen dankzij de titel, maar die raming is naar boven bijgesteld. Bezoekers blijken meer geld uit te geven dan verwacht.

Verslaggever Ardy Stemerding ging kijken in het populaire Leeuwarden:

Culturele hoofdstad Leeuwarden trekt veel mensen

Dat er meer bezoekers naar het noorden gaan, is goed terug te zien in de bezettingsgraad van hotels. Uit een belronde blijkt dat veel Friese hotels al weken van tevoren vol zitten.

Chris van der Leij zit met zijn hotel 't Anker in het centrum van Leeuwarden. Hij merkt dat het gedurende 'Leeuwarden 2018' drukker is. De boekingen komen ook vroeger binnen. "Normaal boeken mensen een maand vooruit, dat is nu twee. Ook heb ik minder annuleringen."

Toch ziet Van der Leij ook een kleine keerzijde. "Andere jaren heb ik ook veel gasten die in de bouw werken. Die slapen niet alleen hier, maar eten en drinken hier ook. De hotelgasten van nu gaan vooral in de stad eten. Dus ik heb wel meer klandizie, maar aan het restaurant- en cafégedeelte verdien ik minder."

Bomvol

Ook andere hotels hebben het dankzij het culturele jaar veel drukker. Zo heeft het Eurohotel het aantal gasten zien verdrievoudigen en het Post-Plaza Hotel zegt dat het voortdurend "bomvol" zit.

Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, merkt ook dat de drukte een positief effect heeft op de stad. "De stad bruist. Je hoort aan alles dat het goed gaat."

Het blijft niet bij de hotelsector, ook culturele activiteiten floreren. In 2017 werden er in Ljouwert 2000 stadswandelingen gegeven, dit jaar is dat nu al vijf keer zo veel. Een voorstelling over de schilder Alma-Tadema in het Fries Museum trok begin dit jaar 158.000 bezoekers: twee keer zo veel als verwacht. En de lokale VVV-winkels zien een verdubbeling van het aantal mensen dat binnenloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl