1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Koninklijk startsein voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad

Leeuwarden is nu officieel de Culturele Hoofdstad van Europa. Het evenement Leeuwarden-Fryslân 2018 (kortweg LF2018) is geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze deden dat door op het bomvolle Wilhelminaplein symbolisch een kerkklok te luiden. Daarna volgde klokgelui in de hele provincie.

De koning en koningin openen Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa

Kort voor de opening zong fadozangeres Nynke Laverman samen met andere artiesten het LF2018-lied Seis oere thús (Zes uur thuis). Eerder op de avond waren er op het Wilhelminaplein en twee andere pleinen in het centrum van Leeuwarden meer muziekoptredens met lichteffecten en projecties.

In Leeuwarden en Friesland zijn dit jaar 250 culturele evenementen van professionele organisaties en aanvullend haken honderden amateurs aan.

Het thema luidt in het Fries Iepen mienskip (Open samenleving), maar ook andere Nederlanders en Europeanen geven culturele 'antwoorden' op vragen over de veranderende wereld, natuur en maatschappij.

Sport en cultuur

Voorafgaand aan de officiële opening was er een bijeenkomst in schouwburg De Harmonie. Daar voerden onder anderen Foppe de Haan, Rintje Ritsma en Rutger Hauer het woord over "het warme hart van Friesland" en het belang van sport en cultuur. Ook minister Van Engelshoven onderstreepte "de bindende kracht van cultuur".

De organisatie van LF2018 verwacht dat de Culturele Hoofdstad vier miljoen bezoeken aan Friesland gaat opleveren en anderhalf miljoen meer overnachtingen dan normaal.

Ook de Maltese hoofdstad Valletta is dit jaar Culturele Hoofdstad. In Nederland gingen Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) Leeuwarden en Friesland voor. Het fenomeen Culturele Hoofdstad van Europa bestaat sinds 1985.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl