AFP

Het is een pittig jaar voor Tesla-topman Elon Musk. Het pittigste jaar tot nu toe in zijn carrière zelfs, zegt hij in een interview met The New York Times. De afgelopen week is het niet makkelijker geworden, nadat hij had getwitterd over een beursexit van Tesla.

Hij had die tweet namelijk niet met zijn raad van bestuur overlegd. Zijn actie was redelijk spontaan, omdat hij "transparant wilde zijn", zegt hij tegen de Amerikaanse krant.

Dat was niet verstandig, bleek al snel. De financiële markten stonden op zijn kop, want hoe haalde hij het in zijn hoofd om midden op een handelsdag zo'n tweet te versturen? Veel mensen vroegen zich af of dit wel mocht, of dat hij illegaal de beurswaarde van het bedrijf omhoog duwde.

In een blogpost op de website van Tesla schreef Musk die avond dat hij af wil van beleggers die voortdurend over zijn schouder meekijken. Volgens Musk kijken ze alleen naar wat het bedrijf hen op de korte termijn oplevert en niet naar hoe het presteert op de lange termijn.

Maar de communicatie hierover had hij beter kunnen aanpakken. Nu startte de Amerikaanse beurswaakhond SEC een officieel onderzoek naar de gang van zaken. Ook blijft het de vraag of hij zijn plannen - Tesla tegen een bedrag van 420 dollar per aandeel van de beurs halen - kan waarmaken.

420

In het interview met The New York Times geeft Musk nu meer uitleg over de tweet. Hij wilde aandeelhouders een bonus van 20 procent geven bij een vertrek van de beurs. Dan kwam hij uit op 419 dollar, maar dat vond hij geen mooi getal. 420 dollar was mooier afgerond, en dus noemde hij dat bedrag. Maar dat riep ook vragen op.

Het getal '420' is ook een bekende verwijzing naar het gebruik van cannabis. "Maar ik was niet onder invloed van wiet, laat dat duidelijk zijn", zegt hij tegen de krant. Wel zegt hij erg moe te zijn. De drukte van de afgelopen jaren begint zijn tol te eisen. Hij zegt de laatste tijd 120 uur per week te werken. Sinds 2001 heeft hij niet langer dan een week vrij genomen. Toen kon hij noodgedwongen niet werken door malaria.

De afgelopen weken was hij zo druk dat hij bijna de bruiloft van zijn broer miste, van wie hij getuige was. Zijn verjaardag eind juni vierde hij ook niet, omdat hij de hele dag in de Tesla-fabriek bleef werken.

'Ze mogen mijn baan hebben'

Gevraagd naar zijn fysieke gezondheid zegt Musk tegen de krant: "Die is eigenlijk niet zo goed. Er zijn vrienden langsgekomen die zich echt zorgen maken."

Volgens verschillende berichten is Tesla al een tijdje opzoek naar een goede chief operations officer, die Musk kan bijstaan in het bedrijf. De topman zegt zelf dat hij voorlopig niet van plan is om een stap opzij te zetten van zijn functies als voorzitter en bestuursvoorzitter van het bedrijf. "Maar als je iemand hebt die het beter kan, laat het me dan alstublieft weten. Ze mogen de baan hebben."

STER reclame