Nederlandse OM stopt strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch

Aangepast
Julio Poch ANP

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch stopgezet. De Argentijns-Nederlandse voormalig gevechtspiloot bij de Argentijnse marine werd verdacht van betrokkenheid bij dodenvluchten ten tijde van het militaire regime (1976-1983).

Poch werd in mei in een brief door het OM van het besluit op de hoogte gesteld, meldt NRC. Het OM kwam tot het besluit nadat een rechtbank in Buenos Aires Poch eind vorig jaar had vrijgesproken. Hij had ruim acht jaar in voorarrest gezeten. Het Argentijnse OM ging tegen de uitspraak in beroep.

"Voor ons een interessante brief, omdat het OM bevestigt dat het Poch niet langer vervolgt wegens het ontbreken van bewijs", reageert de Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops. "Het besluit is genomen, ongeacht wat de uitkomst van het hoger beroep in Argentinië is."

Aansprakelijkheid

Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld; hij wijst erop dat hij jarenlang onschuldig heeft vastgezeten. Hij werd in 2009 op verzoek van Argentinië in Spanje gearresteerd. Nederland, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Argentinië, verstrekte Spanje de vluchtgegevens van Poch, waarna die werd uitgeleverd.

Volgens Knoops maakt het besluit van het OM om Poch niet langer te vervolgen hun zaak tegen de Nederlandse staat sterker. "Uit het Nederlandse onderzoek is het Argentijnse strafproces voortgekomen. Nu de Argentijnse rechtbank heeft aangetoond dat het Nederlandse onderzoek geen basis biedt voor vervolging, moet Nederland de aansprakelijkheid aanvaarden voor de vervolging in Argentinië."

De zaak van Poch kwam aan het rollen na verklaringen van Nederlandse collega-piloten bij Transavia, de maatschappij waar Poch sinds 1988 gezagvoerder was. De collega's vertelden dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali over zijn werk bij de Argentijnse marine sprak en toegaf betrokken te zijn geweest bij dodenvluchten.

Drie weken na het gesprek, op 30 december 2008, vroeg Argentinië Nederland om de arrestatie en uitlevering van Poch, die ook de Nederlandse nationaliteit heeft. Nederland weigerde, maar een jaar later speelde Nederland vluchtinformatie door aan Spanje waarna hij daar alsnog werd aangehouden en uitgeleverd.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt volgende maand bekend of de Nederlandse staat inderdaad aansprakelijkheid erkent. Als dat niet gebeurt, ligt een vervolgprocedure volgens Knoops voor de hand. "We hopen dat het zover niet komt en dat er een schikking wordt getroffen."

STER Reclame