Julio Poch
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse OM stopt strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch stopgezet. De Argentijns-Nederlandse voormalig gevechtspiloot bij de Argentijnse marine werd verdacht van betrokkenheid bij dodenvluchten ten tijde van het militaire regime (1976-1983).

Poch werd in mei in een brief door het OM van het besluit op de hoogte gesteld, meldt NRC. Het OM kwam tot het besluit nadat een rechtbank in Buenos Aires Poch eind vorig jaar had vrijgesproken. Hij had ruim acht jaar in voorarrest gezeten. Het Argentijnse OM ging tegen de uitspraak in beroep.

"Voor ons een interessante brief, omdat het OM bevestigt dat het Poch niet langer vervolgt wegens het ontbreken van bewijs", reageert de Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops. "Het besluit is genomen, ongeacht wat de uitkomst van het hoger beroep in Argentinië is."

Aansprakelijkheid

Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld; hij wijst erop dat hij jarenlang onschuldig heeft vastgezeten. Hij werd in 2009 op verzoek van Argentinië in Spanje gearresteerd. Nederland, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Argentinië, verstrekte Spanje de vluchtgegevens van Poch, waarna die werd uitgeleverd.

Volgens Knoops maakt het besluit van het OM om Poch niet langer te vervolgen hun zaak tegen de Nederlandse staat sterker. "Uit het Nederlandse onderzoek is het Argentijnse strafproces voortgekomen. Nu de Argentijnse rechtbank heeft aangetoond dat het Nederlandse onderzoek geen basis biedt voor vervolging, moet Nederland de aansprakelijkheid aanvaarden voor de vervolging in Argentinië."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt volgende maand bekend of de Nederlandse staat inderdaad aansprakelijkheid erkent. Als dat niet gebeurt, ligt een vervolgprocedure volgens Knoops voor de hand. "We hopen dat het zover niet komt en dat er een schikking wordt getroffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl