Voormalig CIA-directeur John Brennan
NOS NieuwsAangepast

Trump ontzegt kritische ex-baas CIA toegang tot gevoelige informatie

De Amerikaanse president Trump heeft de voormalige CIA-chef John Brennan zijn speciale bevoegdheid afgenomen om vertrouwelijke informatie in te zien. De president heeft daar volgens zijn woordvoerder, Sarah Sanders, toe besloten omdat wordt getwijfeld aan Brennans objectiviteit en geloofwaardigheid. Bovendien beschuldigde ze Brennan ervan "chaos en tweedracht te zaaien" over de regering-Trump.

De maatregel volgt een dag nadat Brennan een tweet verstuurde waarin hij Trump hekelt vanwege zijn kritiek op Omarosa Manigault Newman. Die voormalig medewerker van Trump schreef een onthullend boek over de president, waarin ze hem onder meer "een losgeslagen racist" noemt. Trump noemde haar op zijn beurt "a lowlife", een ellendeling, en een hond.

Brennan schreef daarop op Twitter: "Het is verbazingwekkend hoe vaak je faalt in het hooghouden van basale normen als fatsoen, beleefdheid en eerlijkheid. Het lijkt erop dat je nooit zal begrijpen wat het betekent om president te zijn, noch wat het betekent een goed, fatsoenlijk en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedigend, zo gevaarlijk voor ons land."

Principes meer waard

"Deze actie is deel van een breder streven van de heer Trump om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en critici te straffen," schrijft de voormalige CIA-baas op Twitter, in reactie op de beslissing van de president. "Mijn principes zijn veel meer waard dan een clearance," zegt hij verder.

"Dit is een politieke afstraffing", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Brennan heeft de afgelopen jaren heel vaak harde kritiek op Trump gehad. Hij noemde hem 'niet presidentieel' en vond het belachelijk hoe Trump met de inlichtingendiensten omging."

Trump kondigde ook aan dat hij de bevoegdheden van zeker vijf andere ex-chefs van overheidsdiensten onder de loep gaat nemen. Onder hen is oud-FBI-baas James Comey en Susan Rice, de Nationaal Veiligheidsadviseur van president Obama.

Van der Horst: "De rode draad achter al deze namen is dat het én voormalige medewerkers van Obama zijn, en dat ze bijna allemaal felle kritiek op Trump hebben geleverd. Het lijkt bijna een afstraffing voor de kritiek die Trump het afgelopen jaren kreeg."

Gebruikelijk

Het is in de VS gebruikelijk dat ook ex-directeuren van veiligheidsdiensten hun security clearance (veiligheidsmachtiging) behouden. Dat stelt ze ertoe in staat ook na hun termijn geheime stukken in te zien.

"Mensen bij Justitie, de FBI en CIA zijn bezig met onderzoeken die soms jaren duren", legt Van der Horst uit. "Bij een nieuwe regering komen er vaak nieuwe mensen in de top. Maar je ziet dat hun voorgangers dan vaak geconsulteerd worden of om advies wordt gevraagd door de regering in lopende onderzoeken. Daarom moeten ze die clearance behouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl