NOS Nieuws

Priesters Pennsylvania herkenden misbruikte kinderen aan ketting met kruisje

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

Gisteren werd bekend dat in de Amerikaanse staat Pennsylvania zeker duizend kinderen zijn misbruikt door honderden priesters. Dit gebeurde decennialang, doordat de kerk gebruikmaakte van een geraffineerde doofpot. Vanuit de bovenste laag in de katholieke kerk werden priesters beschermd.

Dat blijkt uit onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de staat Pennsylvania. In het rapport van de onderzoekscommissie staan verschrikkelijke voorbeelden van structureel misbruik. "Priesters verkrachtten kleine jongens en meisjes. De mannen van God, die verantwoordelijk waren, deden niets: ze verstopten het allemaal. Decennialang", is te lezen.

Slachtoffers werden vaak onder druk gezet om niet naar de autoriteiten te stappen. Zo stelden de bisschoppen het belang van de kerk boven het belang van de kinderen.

Als een priester op één locatie te veel in opspraak kwam, werd hij herplaatst naar een nieuwe regio. Bij de oude parochie werd de waarheid van zijn vertrek niet gemeld. "Zeg tegen parochianen dat hij op 'ziekteverlof' is, of last heeft van 'vermoeidheidsklachten'. Of zeg helemaal niets", overleggen bisschoppen onderling in briefwisselingen. Bij een nieuwe parochie werd de reden van een overplaatsing ook niet gegeven, waardoor de priester verder zijn gang kon gaan.

Naakt poseren als Christus

Het 1400 pagina's tellende onderzoek beschrijft enkele voorvallen tot in detail. Een 7-jarig jongetje werd misbruikt door een priester die vervolgens tegen hem zei dat hij bij hem zijn zonden moest opbiechten.

Een andere priester misbruikte vijf zussen van één familie. Weer een ander gaf toe dat hij in ieder geval aan twaalf jongetjes had gezeten. Toch werd hij later door de bisschop, zijn leidinggevende, bedankt voor alles dat hij 'voor Gods mensen' gedaan had.

Op een andere plek werd een jong jongetje gedwongen naakt te poseren als Christus aan het kruis, terwijl priesters hem fotografeerden met een polaroidcamera. Priesters gaven de jongen en anderen gouden kettingen met een kruis. Door dat kenmerk wisten andere priesters ook dat het kind misbruikt kon worden.

"Er zijn ontelbare voorbeelden van priesters die dit doen en vervolgens van parochie naar parochie verhuizen", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Sommigen kregen zelfs promotie. Nooit ging de kerkleiding met dit soort voorbeelden naar justitie."

Uit de correspondentie tussen bisschoppen, die nu met het onderzoek vrijkomt, blijkt dat de kerk wat er gebeurde bagatelliseerde. Verkrachting werd bijvoorbeeld geen verkrachting genoemd, maar 'ongepast contact' of 'stoeien'. "Zo konden de priesters ongestoord hun gang gaan. Zeventig jaar lang werd alles onder het tapijt geveegd", zegt Van der Horst.

Bijna elke zaak verjaard

Uit het rapport blijkt dat de openbaring van het nieuws niet tot veel vervolgingen zal leiden. "Als gevolg van het stilhouden is bijna elke misbruikzaak die we hebben gevonden verjaard", is te lezen. Er wordt opgeroepen om de huidige 'zwakke wetten' aan te passen, zodat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Het Vaticaan heeft op dit nieuws nog niet gereageerd. "Maar de paus komt nu onder grote druk te staan", zegt Van der Horst. "Hij kwam na zijn aanstelling met de belofte om grote veranderingen door te voeren, maar dat is nog nauwelijks gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl