Alleen Europees kampioene Van Duijn durft van de 10-meterplank Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van de vijftien gouden medailles die Nederland won bij de gecombineerde Europese Kampioenschappen, was die van schoonspringster Celine van Duijn de meest verrassende. Het leverde haar - in ieder geval voor even - een sterrenstatus op.

"Ik ben overladen door pers", zegt de 25-jarige Europees kampioene van de 10-metertoren, die hoopte bij de beste vijf te eindigen. "Na de wedstrijd werd ik de eerste drie, vier uur helemaal platgebeld. Er komt zo veel op je af. Een lading Facebookverzoeken van mensen die je helemaal niet kent."

Enige Nederlandse topspringer

Ook vóór haar gouden medaille had Van Duijn al een aparte status binnen het schoonspringen. Ze is de enige Nederlander die in wedstrijdverband van een hoogte van 10 meter durft te springen.

"Helaas hebben we geen andere topspringer in Nederland. Ik ben de enige die het volhoudt", laat ze weten. Heeft dat met lef te maken? "Zeker. Maar het is ook fysiek heel zwaar. Je krijgt behoorlijk wat klappen. Dat moet je wel aankunnen. Veel mensen haken daarop af."

Haar coach Edwin Jongejans werd in 1991 wereldkampioen op de 1-meterplank en zijn zus Daphne was olympiër en Europees kampioene op de 3-meterplank. "Of het watjes zijn? Haha, nou, dat zou ik niet zeggen. Maar 10 meter is wel van een andere orde", aldus Van Duijn die na Daphne Jongejans dus de tweede Nederlandse is met een Europese schoonspringtitel.

Olympische Spelen

Haar volgende doel sprak Van Duijn direct na de wedstrijd al uit: voor het eerst de Olympische Spelen halen. Voor Rio 2016 voldeed ze al aan de internationale normen, maar NOC*NSF had hogere eisen en liet haar niet gaan. Ze moest medaillekandidaat zijn.

"Daar zat ik toen nog niet tussen", moet Van Duijn toegeven. Nu telt ze wel degelijk mee. "Tokio 2020. Dat is nu mijn droom en daar ga ik voor vechten."

STER reclame