Ongeopende brief uit 1942 aan de vader van Anne Frank
NOS Nieuws

Ongeopende brief aan Otto Frank opgedoken bij veilinghuis in Amstelveen

Een ongeopende brief aan Otto Frank wordt volgende maand geveild in Amstelveen. De brief aan de vader van Anne Frank is van de Britse verzekeringsmaatschappij Gresham die destijds ook een kantoor had in Amsterdam.

Het gaat om een vrij lange brief die in september 1942 naar het huis van de familie Frank aan het Merwedeplein 37 is gestuurd. De familie woonde daar op tweede verdieping voordat Anne, haar ouders en haar zus op 6 juli 1942 onderdoken in het achterhuis op de Prinsengracht.

De brief heeft Otto Frank waarschijnlijk nooit bereikt. Op de envelop staat met potlood geschreven "onbekend" en er is een stempel met "terug afzender".

Op de achterkant staat een stempel met de tekst: "woont niet op ... / nader adres in de wijk onbekend". Het adres Merwedeplein 37 is met potlood geschreven. Op de brief is een postzegel van vijf cent geplakt.

Achterkant van de brief aan Otto Frank

Een medewerker van veilinghuis Corinphila vond de brief onder in een doos met ongesorteerde stukken uit de nalatenschap van de verzamelaar Stefan Drukker. Hij was een amateur-posthistoricus met een grote verzameling brieven uit de Tweede Wereldoorlog die hij al sinds de jaren 50 verzamelde. Drukker heeft daar ook over gepubliceerd.

Volgens Nathan Bouscher van het veilinghuis is niet duidelijk of Drukker wist dat hij deze brief in zijn bezit had. De verzamelaar kocht veel partijen met brieven, die een interessante postgeschiedenis zouden kunnen hebben. "Hij kocht meer dan één persoon aankon", zegt Bouscher. Mogelijk was hij er nog niet aan toegekomen deze brief te beoordelen.

Het veilinghuis maakt de brief niet open. Bouscher: "Hij is niet ons eigendom en we zijn een net veilinghuis." Bij de veiling volgende maand wordt de brief aan Otto Frank ingezet op 500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl