Anne Finlayson
NOS Nieuws

Verloren brieven Otto Frank van 'andere Anne'

 • Robert Portier

  Correspondent in Australië

 • Robert Portier

  Correspondent in Australië

"Beste meneer Frank, u zult zich wel afvragen waarom een vreemde u zomaar een brief schrijft..." Na het lezen van Anne Franks dagboek besluit de Australische Anne Finlayson in december 1956 om Otto Frank een brief te schrijven. Tot haar verrassing krijgt ze antwoord en er ontstaat een jarenlange en innige vriendschap. De band is zo hecht dat Otto haar 'de andere Anne' noemt.

 • Jewish Museum Sydney
  Eerste brief aan Otto Frank, pagina 1
 • Jewish Museum Sydney
  Eerste brief aan Otto Frank, laatste pagina
 • Robert Portier / NOS
  Brief aan Anne
 • Robert Portier / NOS
  Handtekening Fritzi en Otto Frank
 • Robert Portier / NOS
  Levien Rouw van de Anne Frank Stichting neemt de brieven in ontvangst

Otto Frank ontvangt vanuit de hele wereld brieven van mensen die het dagboek hebben gelezen. Frank slaat ze op in zijn archief en beantwoordt ze stuk voor stuk. Omdat hij geen kopieën maakte, zijn die antwoorden verloren gegaan.

Op zoek naar de verloren brieven van Frank werden in Australië twee 'meisjes' gevonden die destijds met hem schreven en zijn brieven al die tijd hebben bewaard. De brieven zijn overgedragen aan de Anne Frank Stichting.

Anne Finlayson correspondeerde jarenlang met Otto Frank

Volgens Levien Rouw, die de brieven in Sydney in ontvangst nam, vormen ze een fraaie aanwinst voor de Anne Frank Stichting. "Zonder Otto Frank was het dagboek nooit gepubliceerd, dus er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor hem. De brieven completeren het beeld dat we al van hem hadden.”

Anne Finlayson en Otto Frank schrijven over "van alles en nog wat": politiek, poëzie, muziek en ook over Anne Frank zelf. "Dat leek me de beste manier om de pijn enigszins te verlichten", zegt Finlayson.

Dat ze dezelfde voornaam delen, geeft volgens Rouw een extra dimensie aan de correspondentie voor Otto Frank. "Hij had maar al te graag een dochter gehad in de leeftijd van Finlayson en mede daardoor ging hij erg in op haar persoonlijke omstandigheden en probeerde hij advies te geven op allerlei gebied."

Desgevraagd wijst Finlayson resoluut de suggestie van de hand dat ze op enige manier fungeerde als vervanging voor de verloren dochter.

Anne Finlayson
Anne Finlayson en Fritzi Frank voor het overlijden van Fritzi in 1998

Twintig jaar na de eerste brief ontmoeten Anne en Otto elkaar voor het eerst, in 1976 in Bazel. Als ze op de tram wachten, zegt hij opeens: "Ken je dat gevoel dat je iemand al je hele leven kent, terwijl je die persoon pas vijf minuten geleden hebt ontmoet? Dat heb ik nu." Arm in arm lopen ze later die dag naar een restaurant.

Otto, zijn tweede vrouw Fritzi, en Anne ontmoeten elkaar in de jaren daarna verschillende malen en blijven schrijven, totdat eerst Otto en 18 jaar later ook Fritzi overlijdt.

De verloren brieven van Otto worden toegevoegd aan het archief van de Anne Frank Stichting. Een selectie van de brieven is te zien op de reizende Anne Frank-tentoonstelling, die momenteel in het Jewish Museum in Sydney staat.

Robert Portier / NOS
Otto Frank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl