Ousmane Dembélé na zijn 2-1 tegen Sevilla

Pegel van Dembélé bezorgt FC Barcelona de Supercup

FC Barcelona heeft zich tot 'Supercampeón de España' gekroond. In de strijd om de Supercup werd Sevilla met 2-1 geklopt. In de laatste minuut hield Barça-doelman Marc-André ter Stegen een strafschop van Wissam Ben Yedder tegen.

In het Marokkaanse Tanger kwam Sevilla, dat in april de bekerfinale met 5-0 had verloren van kampioen Barcelona, op voorsprong. Dat had het deels te danken aan de VAR.

De scheidsrechter had de treffer van Pablo Sarabia namelijk afgekeurd wegens buitenspel. Na het ingrijpen van de VAR telde de goal alsnog. De deze week als international gestopte Gerard Piqué maakte nog voor rust gelijk.

Aanvoerder Lionel Messi worstelt met drie spelers van Sevilla

De matige wedstrijd kreeg daarna een doelpunt dat het eigenlijk niet verdiende. Ousmane Dembélé zorgde twaalf minuten voor tijd met een verwoestend schot vanaf een meter of achttien voor de schitterende 2-1.

De buit leek binnen, totdat Ter Stegen, die Jasper Cillessen andermaal op de bank hield, in de laatste minuut van de reguliere tijd een overtreding beging in het eigen zestienmetergebied.

Ben Yedder ging achter de bal staan, maar zijn slappe inzet werd makkelijk gepareerd door Ter Stegen, die zo zijn fout goed maakte.

Record voor Messi

Messi, die na het vertrek van Andrés Iniesta tot nieuwe aanvoerder is gebombardeerd, won zo zijn 33ste prijs met Barça. Een clubrecord dat hij overneemt van Iniesta. Het is de dertiende keer dat de Catalaanse club de Supercup pakt.

Het stadion in het Marokkaanse Tanger waar de Spaanse Supercup werd gespeeld

Ophef vooraf

Voorafgaand aan de Supercup was er ophef ontstaan over een nieuwe maatregel van de Spaanse voetbalbond. In de competitie mogen clubs slechts drie spelers opstellen zonder EU-paspoort. Bij Sevilla werd gedacht dat die regel ook zou gelden in de Supercup.

Maar de bond oordeelde anders, omdat het 'geen officiële wedstrijd betrof'. Met een boos Sevilla als gevolg. Volgens die club werd Barcelona bevoordeeld. Er werd met terugtrekken gedreigd, maar Sevilla ging uiteindelijk toch overstag.

Ten opzichte van voorgaande jaren werd deze wedstrijd niet over twee, maar over één duel gespeeld. Daarbij werd er niet in Spanje, maar in het Marokkaanse Tanger gespeeld.