Epke Zonderland in actie op de rekstok
NOS Sport

Zonderland ondanks foutje 'best blij' met EK-zilver op rekstok

Epke Zonderland is er in Glasgow niet in geslaagd zijn derde Europese titel op de rekstok in de wacht te slepen. De 32-jarige turner moest genoegen nemen met het zilver achter Europees kampioen Oliver Hegi. "Het is even anders dan anders."

De 25-jarige Zwitser moest in de finale als eerste aan de bak. Hegi, de nummer twee van de vorige EK, turnde een prachtige oefening en legde met een score van 14,700 de lat zeer hoog voor de andere finalisten.

EK-zilver voor Zonderland op rekstok

Zonderland had echter een oefening met een veel hogere moeilijkheidsgraad, dus was er nog niets beslist. Met twee prima combinaties liet Zonderland zijn klasse zien, maar eenmaal ging hij in de fout. Halverwege zijn oefening kon hij een draai niet volledig afmaken, waardoor hij moest improviseren. Die fout werd hem flink aangerekend: 14,400.

"Ik verlies goud door die fout", vertelde Zonderland na de finale. "Toch ben ik best blij met mijn oefening, want de grootste uitdaging waren de vluchtelementen en die gingen goed. Het ging mis bij de dislock (het veranderen van greep, red.), daar kom ik wat kracht tekort. Ik kon 'm niet houden."

Zonderland: 'Ik verlies goud door die fout'

Zonderland werd twee keer eerder Europees kampioen, dat was in 2011 en 2014. In 2012 werd hij olympisch kampioen in Londen en daarna volgden wereldtitels in Antwerpen (2013) en Nanning (2014). Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro viel Zonderland van de rekstok in de finale.

"Ik ben weer langzaam kracht aan het opbouwen", aldus Zonderland. "Mijn rug is mijn zwakke punt en dat het daar dan misgaat vandaag, vind ik eigenlijk prima. Het ging verder namelijk goed en met het oog op de WK (in oktober in Qatar, red.) krijg ik hier heel veel energie van. Ik ben op de goede weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl