Rhy McClenaghan in actie tijdens de finale voltige
NOS Sport

McClenaghan bezorgt Ierland eerste EK-turnmedaille ooit

Rhys McClenaghan heeft bij De Europese Kampioenschappen het goud op de voltige veroverd. Het is voor Ierland de eerste turnmedaille ooit op een EK. De 19-jarige McClenaghan scoorde 15,300 punten.

De Ier won eerder dit jaar goud op de Gemenebestspelen, waar hij olympisch en wereldkampioen Max Whitlock klopte. Ook dit keer was de Brit zijn grootste rivaal, maar Whitlock raakte uit balans en kwam niet verder dan plaats zeven.

McClenaghan bleef ook de Kroaat Robert Seligman en de Sloveen Saso Bertoncelj ruim voor. Zij kwamen beiden tot een score van 14,866 en legden daardoor gezamenlijk beslag op het zilver.

Wel Brits turnsucces op vloer

Dominick Cunningham bezorgde Groot-Brittannië wel de gouden medaille op het onderdeel vloer.

De 23-jarige turner, die zaterdag zilver pakte in de landenwedstrijd, werd Europees kampioen met een score van 14,666. Artjom Dolgopjat uit Israël veroverde het zilver met 14,466 punten en miste door een foutje het goud.

Dominick Cunningham viert zijn Europese titel op vloer

Dolgopjat bleef nog wel de Rus Artoer Dalalojan voor die met de bronzen medaille naar huis mocht. Dalalojan scoorde hetzelfde aantal punten, maar kreeg voor de uitvoering een lagere jurywaardering dan Dolgopjat.

Dalalojan was daarna nog wel zeer succesvol, want hij werd Europees kampioen op het onderdeel sprong én brug.

Petrounias klasse apart op ringen

Eleftherios Petrounias prolongeerde zijn Europese titel op het onderdeel ringen met overmacht. De Griek, ook regerend wereld- en olympisch kampioen, pakte voor de vierde keer het goud met een score van 15,466.

Eleftherios Petrounias werd voor de vierde keer Europees kampioen

Het zilver ging naar de Turk Ibrahim Colak met een score van 15,100 en Courtney Tulloch uit Groot-Brittannië was met 15,000 goed voor brons.

In de finale van de rekstok veroverde Epke Zonderland de zilveren medaille. De Europese titel ging naar de Zwitser Oliver Hegi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl