NOS Sport Atletiek Aangepast

Mazoeronak grijpt EK-goud op marathon in Berlijn, Deelstra valt uit

Mazoeronak grijpt EK-goud op marathon in Berlijn, Deelstra valt uit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Volga Mazoeronak heeft de marathon bij de EK atletiek in Berlijn gewonnen. De 29-jarige Wit-Russische legde de 42,195 kilometer af in een tijd van 2.26,22, goed voor Europees goud.

Andrea Deelstra moest de strijd na zestien kilometer staken nadat zij door haar enkel was gegaan. De 33-jarige Groningse was met ambities voor eremetaal van start gegaan in de Duitse hoofdstad. Ze verraste in 2015 met een vijfde plaats en een persoonlijk record van 2.26,46 in de marathon van Berlijn, de snelste ter wereld, en was vanaf het begin in de kopgroep te vinden.

Met die koplopers verloor Deelstra na de eerste van vier rondes van tien kilometer echter het contact en kort daarna moest ze uitstappen, net als Abdi Nageeye bij de mannen. De andere Nederlandse deelneemster, Ruth van der Meijden, kwam op ruim negen minuten van de winnares als achttiende over de streep.

Andrea Deelstra op de marathon bij de EK in Berlijn NOS

Even nadat Deelstra de strijd had moeten staken, zocht Mazoeronak, een van de topfavorieten, de aanval. Zij kreeg steun van haar landgenote Maryna Damantsevich, de Française Clémence Calvin en de Tsjechische Eva Vrabcova.

Machtige eindsprint

Damantsevich werd in de laatste ronde door het drietal op achterstand gezet en ook Vrabcova moest een paar kilometer voor de finish passen bij Mazoeronak, die kort na de start plots te maken kreeg met wat leek op een fikse bloedneus, en Calvin.

Mazoeronak sloeg in de laatste meters een gaatje, maar verkeek zich in de laatste bocht. Even dacht Calvin te kunnen profiteren, maar in de laatste meters zette Mazoeronak, nummer vijf van de olympische marathon van 2016, een machtige eindsprint in en greep het goud op de Breidscheitplatz, bij de Gedächtniskirche.

Volga Mazoeronak lijkt een fikse bloedneus te hebben NOS

STER reclame