NOS SportAangepast

Belg Naert pakt Europese titel op marathon, Nageeye staakt strijd

Belg Naert pakt Europese titel op marathon, Nageeye staakt strijd

De Belg Koen Naert heeft goud gepakt op de marathon bij de Europese kampioenschappen in Berlijn. Hij kwam solo en lachend met de Belgische vlag om zijn schouders over de streep in een nieuw persoonlijk record: 2.09,50.

Abdi Nageeye moest de strijd staken. De Nederlander moest na ruim 37 kilometer met krampen de hoop op een EK-medaille opgeven. Hij lag op dat moment op de vierde plek in de wedstrijd en zocht de aansluiting met Rachik.

Nageeye ging voortvarend van start op de Breidscheitplatz, bij de Gedächtniskirche. Hij zette direct de toon en hield op het oog eenvoudig stand in de kopgroep. Vervolgens ging hij op jacht naar brons, waarna hij de strijd moest staken.

Europees kampioen en verpleegkundige Naert: 'Ik besef het nog niet helemaal'

Naert had zich toen al losgemaakt uit de kopgroep en was begonnen aan een indrukwekkende solo. Vlak voor de streep kreeg hij een Belgische vlag aangereikt, sloeg die om zijn schouders en verbeterde zijn persoonlijke tijd over 42.195 meter met 26 seconden.

"Ik besef het nog niet helemaal. Ik heb hierover gedroomd, maar ben een West-Vlaming dus ik ben altijd een beetje nuchter", zei Naert nog ogenschijnlijk fris na afloop. "Dat is de adrenaline, denk ik. Ik ga straks, zoals ze in België zeggen, als een zak patat in elkaar zakken."

Verpleegkundige in brandwondencentrum

De 31-jarige Naert is pas sinds 2016 profatleet. "Daarvoor werkte ik in een brandwondencentrum als verpleegkundige. Dat deed ik altijd met hart en ziel", vertelt de Europees kampioen, die als hulpverlener actief was tijdens de aanslag in Zaventem in maart 2016.

"Nu studeer ik ook nog. Ik wil na m'n carrière verdergaan in de zorgsector. Ik vind het ook heel belangrijk om dat stuk in de maatschappij in te vullen."

Nageeye ontgoocheld: 'Zulke steken heb ik nog nooit meegemaakt'

De Belg won zijn eerste marathon en trad in de voetsporen van zijn landgenoot Karel Lismont, die in 1971 de Europese titel veroverde. Achter Naert grepen de Zwitser Tadesse Abraham (+1.33) en de Italiaan Yassine Rachik (+2.18) zilver en brons.

Ontgoochelde Nageeye

Nageeye was na afloop ontgoocheld over zijn uitvallen. "Na 36 kilometer kreeg ik steken en krampen in mijn ribben. Ik kon bijna geen adem meer halen", vertelt de marathonloper. "Ik probeerde van alles, maar het ging niet weg."

"Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik heb wel eens vaker steken gehad, maar zo heftig heb ik het nog nooit meegemaakt."

In het zicht van de Brandenburger Tor ligt Abdi Nageeye op kop bij de EK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl