NOS Nieuws

Nu lukt het wel: NASA lanceert zonverkenner

Onderzoeksmissie van NASA naar de zon is gelanceerd

De Amerikaanse sonde Parker Solar Probe van ruimtevaartorganisatie NASA is gelanceerd. Om 09.31 uur onze tijd verlieten de raket en sonde Cape Canaveral in Florida. Gisteren werd de lancering in de laatste minuten afgeblazen vanwege een technisch defect.

De missie van de Parker Solar Probe gaat zeven jaar duren. Hij gaat metingen verrichten en zal de zon dichter naderen dan ooit eerder door een ruimtevaartuig is gedaan.

Door de metingen hopen onderzoekers onder meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de zonnewind, deeltjes die met supersonische snelheden van de zon wegvliegen en op aarde voor het poollicht zorgen.

Thermometer in de zon

Wetenschappers bestuderen de zon al jaren vanuit de ruimte, maar wel altijd van heel ver weg. De Parker Solar Probe moet dichterbij komen dan ooit. "Het is alsof je voor het eerst een thermometer in de zon steekt", zei zonnefysicus Rob Rutten eerder tegen de NOS.

"En niet alleen een thermometer, ook een magnetisch veld-meter en een deeltjesdetector. Dat zijn misschien wel de belangrijkste instrumenten aan boord. Ter plekke gaan ze de deeltjes en magnetische velden echt meten. Naar die getallen moeten we nu nog raden."

De sonde zal, na een ingewikkelde route via Venus, op 5 november voor het eerst met enorme snelheid langs de zon vliegen: de komende jaren volgen nog 23 scheervluchten die hem steeds dichterbij de gloeiende gasbol zullen brengen.

In dit NASA-filmpje wordt in 3 minuten uitgelegd waarom de sonde niet zal smelten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl