Jorrit Smeets (links) wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt Pro Shots
NOS Voetbal

Fortuna pakt tegen Excelsior punt bij rentree in eredivisie

Fortuna Sittard heeft bij zijn rentree in de eredivisie, na zestien seizoenen afwezigheid, direct een punt gepakt. Op bezoek bij Excelsior werd het 1-1.

Voor rust was de thuisploeg de baas. Anouar Hadouir was dicht bij de 1-0, maar zijn prachtige vrije trap eindigde op de kruising en in de rebound stuitte Ryan Koolwijk op de doelman. Als aangever had Hadouir meer succes. Uit zijn hoekschop in de 32ste minuut kopte Jurgen Mattheij binnen.

Jurgen Mattheij kopt Excelsior naar 1-0 Pro Shots

Fortuna was één keer gevaarlijk via Andrija Novakovic. Excelsior-doelman Sonny Stevens plukte de bal knap weg voor de voeten van de Amerikaan, maar raakte daarbij wel geblesseerd. Hij moest zich korte tijd later laten vervangen door Alessandro Damen.

Tien man

Hoe anders waren de verhoudingen in de tweede helft. Fortuna voerde de druk flink op en Damen moest handelend optreden bij een kopbal van Ahmed El Messaoudi. De gasten kwamen echter op schitterende wijze alsnog op gelijke hoogte: in de 53ste minuut krulde Jorrit Smeets de bal uit een moeilijke hoek heerlijk in de verre hoek.

Na een klein uur kwam Excelsior met tien man te staan. Luigi Bruins ging een duel met gestrekt been in en de VAR was dat niet ontgaan. Scheidsrechter Siemen Mulder ging poolshoogte nemen en stuurde de beste man aan Excelsior-zijde weg.

Luigi Bruins krijgt de rode kaart voorgehouden door arbiter Siemen Mulder Pro Shots

De Rotterdammers kwamen in het vervolg nauwelijks meer onder de Sittardse druk uit, maar gescoord werd er niet meer in de eerste ontmoeting tussen Excelsior en Fortuna op het hoogste niveau sinds 1987.

Voor Fortuna, dat door een grote schare fans gesteund werd op Woudestein, is het het eerste punt in de eredivisie sinds 5 mei 2002. Op 3 maart van dat jaar werd er voor het laatst een resultaat buiten het eigen stadion behaald.

'Club leeft enorm in Sittard'

"Ik wilde de bal naar de tweede paal slingeren. Hij viel er goed in. Maar ik zal eerlijk zijn: het was niet bewust', bekende Smeets na afloop. "Ik zag onze spits wegbewegen, naar de tweede paal naar mijn gevoel, dus daar wilde ik 'm neerleggen. Maar toen ik de bal zag gaan, wist ik wel dat-ie erin zou gaan."

Fortuna is terug in de eredivisie na roemruchte jaren

Een historische goal na alle ellende die Fortuna - met name in financieel opzicht - achter de rug heeft, besefte de in Landgraaf geboren middenvelder die in de zomer van 2016 Roda JC verruilde voor de club uit Sittard. "Inderdaad, twee jaar geleden stonden we nog aan de afgrond en nu zo'n belangrijk doelpunt."

"Als je uit de regio komt, voel je de binding met de club en merk je wel wat het doet met de mensen die hier al die jaren op gewacht hebben. Dat maakt het extra mooi natuurlijk. De club leeft enorm binnen Sittard. Hopelijk kunnen we er een mooi seizoen van maken."

Statistieken Excelsior-Fortuna Sittard

STER reclame