Pro Shots
NOS VoetbalAangepast

Poldervaart: ik denk in kansen, niet in beren op de weg

Daar zullen toch heel weinig mensen rekening mee hebben gehouden: Adrie Poldervaart als opvolger van de bij Excelsior vertrokken hoofdtrainer Mitchell van der Gaag. Niet alleen opvallend omdat men de 47-jarige Poldervaart vooral kent als fysiotherapeut bij de Rotterdamse club, maar ook omdat hij als trainer geen enkele ervaring op het hoogste niveau heeft.

Algemeen directeur Ferry de Haan kan zich wel iets voorstellen bij de verbazing. "We hadden een shortlist met drie namen erop: Marcel Keizer, Ernest Faber en Albert Stuivenberg", bekent hij. "We hebben met alle drie gesproken. Dat verliep bij allemaal positief, maar om uiteenlopende redenen kwam daar geen akkoord uit. En toen zijn wij verder gaan kijken."

Award

En toen kwam Poldervaart in beeld, de clubfysio die echter ook al geruime tijd actief is als trainer in het amateurvoetbal. En met succes: in 2015 ontving hij de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer, destijds in dienst van VV Zwaluwen. Afgelopen seizoen eindigde hij met BVV Barendrecht als vierde in de tweede divisie.

De Haan: nog niet de ervaring, maar wel de kwaliteit

De Haan kan zich de verbazing bij de buitenwereld wel voorstellen. Zo vaak schuift een fysiotherapeut immers niet door naar de positie van hoofdtrainer. "Maar het gaat uiteraard om kwaliteit. De competenties die die andere drie hebben, bezit hij ook, vinden wij."

"Hij mist alleen ervaring op het hoogste niveau en daar zochten wij in eerste instantie wel naar. Toen het met die anderen niet lukte, hebben we gekozen voor iemand met wel de competenties, maar nog niet de ervaring."

Risico

De Haan beseft dat Excelsior daarmee een risico neemt. "Zeker, maar in het verleden hebben we ook Jon Dahl Tomasson en Marinus Dijkhuizen hier gehad en Mitchell (van der Gaag, red.) had ook niet als trainer ervaring op het hoogste niveau in Nederland. Het heeft ons tot op heden geen windeieren gelegd."

Op zijn beurt deert het Poldervaart niet dat hij bij lange na niet de eerste keus was. "Nee, ik vind het heel normaal dat een club als Excelsior bij kandidaten gaat kijken die ervaring hebben en al het nodige gepresteerd hebben. Mensen willen altijd eerste keus zijn. Typisch Nederlands. Maar zo sta ik daar totaal niet in."

Poldervaart ziet geen probleem voor zijn nieuwe rol

Dat hij vanaf nu een heel andere verhouding heeft met de spelers dan hij en de speler gewend waren, ziet hij al evenmin als een probleem. "Ik heb al eerder gezegd: ik ben altijd dezelfde persoon geweest. Als fysiotherapeut heb ik mij nooit anders gedragen dan ik nu als trainer zal doen. Maar bij de positie van hoofdtrainer hoort ook een bepaald gedrag. En dat weten de spelers ook."

Nederlandse School

Bovendien weet hij zich gesteund door diezelfde spelersgroep, vertelt De Haan. "Er is ook gesproken met spelers en zij hebben aangegeven geen problemen te hebben met de aanstelling. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe Adrie zich zal opstellen."

Tot slot, en al met al misschien wel het belangrijkste: hoe ziet Poldervaart zichzelf eigenlijk als trainer? "Een harde werker, maar dat zijn alle trainers. Ik heb het predicaat gekregen dat ik aanvallend voetbal wil spelen. Erg in de Nederlandse School. Maar het moet ook realistisch zijn."

"Excelsior heeft de afgelopen jaren onwijs goed gepresteerd. Dat wil ik graag voortzetten. Ik denk vooral in kansen en mogelijkheden en niet in beren die eventueel op mijn weg kunnen verschijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl