Oppositie Zimbabwe vecht uitslag presidentsverkiezingen aan

AP

De belangrijkste oppositiepartij van Zimbabwe vecht de uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 juli aan. Advocaten van de MDC hebben bij de rechtbank stukken ingediend waaruit zou blijken dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd. Ze deden dat vlak voor het verstrijken van de deadline.

Vorige week donderdag verklaarde de kiescommissie dat president Mnangagwa van de regerende ZANU-PF-partij de verkiezingen had gewonnen. Volgens de officiƫle uitslag had Mnangangwa 50,8 procent van de stemmen gekregen en zijn belangrijkste tegenstander, MDC-leider Chamisa, 44,3 procent.

De inauguratie van Mnangagwa, die voor zondag was gepland, moet nu worden uitgesteld. De rechtbank heeft veertien dagen om te reageren.

Oppositieleider aangeklaagd

Gisteren maakte een belangrijke leider van de oppositie, Tendai Biti, bekend dat Chamisa de echte winnaar was van de verkiezingen. Hij werd daarop in staat van beschuldiging gesteld wegens het verspreiden van een onofficiƫle verkiezingsuitslag en wegens aanzetten tot geweld.

Biti vluchtte in verband met de beschuldigingen naar Zambia, maar dat land leverde hem uit aan Zimbabwaanse veiligheidstroepen. De UNHCR en diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben hun ernstige bezorgdheid geuit.

Legergeweld

Dit waren de eerste verkiezingen waaraan oud-president Mugabe niet deelnam. Hij nam in november ontslag na een militaire machtsovername, en veel Zimbabwanen waren euforisch bij zijn vertrek, na tientallen jaren van economische en politieke verlamming.

Maar twee dagen na de verkiezingen openden militairen in de hoofdstad Harare het vuur op demonstranten bij een betoging tegen het uitblijven van de uitslag. Zes mensen kwamen om het leven. Volgens Amnesty International was dat geweld buitenproportioneel.

STER Reclame