1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Nederlander in Frankrijk: 'Eerst een tornado over mijn tent, nu de regen'

 • Erwin van Workum
  Camping na overstroming
 • Erwin van Workum
  Camping na overstroming
 • Erwin van Workum
  Veld voor overstroming
 • Erwin van Workum
  Speeltuin na onweer
 • Erwin van Workum
  Speeltuin voor de overstroming
 • Erwin van Workum
  Evacuatie camping
 • Erwin van Workum
  Rivier voor de overstroming
 • Erwin van Workum
  Rivier tijdens stijgen
 • Erwin van Workum
  Rivier na de overstroming

Het is een onwerkelijke vakantie voor Erwin van Workum en zijn gezin op de camping in Frankrijk. Zondagavond werden de Nederlanders opgeschrikt door een storm, "die werd vergezeld door een tornado zoals de Fransen het noemen", vertelt hij aan de telefoon. Daarna kwam op donderdag het noodweer. "Je weet echt niet wat je meemaakt."

Erwin, zijn vrouw en dochters zitten momenteel in een huisje op een hoger gelegen gedeelte van de camping. Ze verblijven in Rochegude, in de Franse regio Gard. In dit gebied zijn tientallen campings geëvacueerd vanwege noodweer en overstromingen. De camping waar Erwin zit is twee keer in vier dagen geëvacueerd, eerst voor noodweer met een tornado, daarna wegens noodweer en het overstroming van een naastgelegen rivier.

Campinggasten in het getroffen gebied vertellen over de overstromingen:

'Het begon als een regenbui, maar plotseling werden we overspoeld'

Eerder zat Erwin nog gewoon met zijn gezin in de tent, toen het weer zondag omsloeg. Zijn vrouw en kinderen vluchtten naar een huisje van vrienden, hoger gelegen op de camping. Erwin zat in de tent toen de tornado over hem heen trok. "Ik probeerde de tent dicht te krijgen, maar dat lukte met geen mogelijkheid. Pas toen de wind even weg viel kreeg ik hem dicht." Zijn (verankerde gehuurde) tent bleef staan, maar alles er omheen werd verwoest. "Angstige momenten voor mijn vrouw en kinderen die bomen hebben zien afknappen terwijl ik nog in het pad van de tornado zat".

Caravan meegesleurd in Zuid-Franse rivier

De tornado heeft vooral aan de voorkant van de camping een enorme ravage aangericht. Door omvallende bomen en takken zijn meerdere mensen gewond geraakt. "Een jongetje van 3 jaar is hierbij helaas omgekomen."

Daardoor hangt op de camping een bedompte sfeer, vertelt Erwin. "En toen kwam donderdag al die regen, en daar kwam nog bij dat gisteren ook een dam is doorgebroken." Volgens Erwin viel er zo'n 290 millimeter: "Het regende van 7 uur 's ochtends tot bijna het einde van de dag aan een stuk door. Daardoor zijn hogere gebieden volgelopen en brak de dam verder boven in de rivier."

Rond de tent van Erwin en zijn gezin stond zo'n 50 centimeter water door het noodweer. Daarna overstroomde de rivier door een stijging van zeker vijf meter in anderhalf uur tijd dus moest Erwin voor een tweede keer evacueren. "Het is extra heftig omdat een paar dagen daarvoor een jongetje is overleden. De angst slaat dan toe bij iedereen."

Evacueren

"Heel veel mensen zijn al vertrokken", zegt Erwin. Hij schat dat er in totaal een stuk of twintig Nederlandse gezinnen op de camping stonden. En die hebben veel steun aan elkaar gehad. "De manier waarop je in deze situatie met elkaar omgaat is alsof je elkaar al jaren kent. Iedereen helpt elkaar enorm en staat klaar om hulp te verlenen, nationaliteit maakt in dat geval niets meer uit. Ook de eigenaren hebben alles op alles gezet om de gasten bij te staan en verdienen veel respect voor hun handelen en de hoeveelheid ellende die ze over zich heen hebben gehad".

"Na het noodweer van gisteren zei ik tegen mijn vrouw: of we gaan naar een andere plek, of naar het huisje van onze vrienden." Naar een andere plek was geen optie: de bruggen en bergweggetjes waren volledig onder water gelopen. Daarom zijn ze nu met het gezin ingetrokken naar het hoger gelegen vakantiehuisje.

Ondanks alle problemen blijft het gezin voorlopig in Frankrijk. Als alles meezit, vertrekken de Nederlanders zondag naar huis. "We zijn redelijk volhardend", zegt Erwin lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl