Slachtoffers van de aanval op de bus in de Jemenitische provincie Saada
NOS NieuwsAangepast

VN-chef eist onderzoek naar bloedbad in Jemen na aanval op bus met kinderen

VN-chef António Guterres heeft de Saudische luchtaanval op een bus in Jemen veroordeeld. Hij wil dat er snel een onafhankelijk onderzoek komt. Bij de aanval kwamen volgens het Rode Kruis zeker 29 kinderen om het leven, allen onder de 15 jaar.

Verder raakten volgens de organisatie 48 mensen gewond, de meesten van hen kinderen. De aanval waarbij de bus werd getroffen was in de noordwestelijke provincie Saada, een machtsbasis van de Houthi-rebellen.

Op beelden uit het ziekenhuis is te zien dat veel kinderen bloedingen en brandwonden zijn opgelopen.

Luchtaanval in Jemen kost kinderen het leven

Saudi-Arabië zegt dat de luchtaanval gericht was op een raketinstallatie van de rebellen, nadat die een raket hadden afgevuurd op Saudi-Arabië. Daarbij viel een dode, een Jemeniet, en raakten elf mensen gewond. De raket zou uit de lucht zijn geschoten, de brokstukken zouden de slachtoffers hebben gemaakt.

Een woordvoerder van de Saudische coalitie die de Houthi-rebellen bestrijdt, noemde de luchtaanval gerechtvaardigd en in lijn met het internationaal recht. Volgens hem gebruiken de Houthi's kinderen in de strijd.

De organisatie Save the Children zegt dat de kinderen in de bus terugkwamen van een picknick. Het voertuig zou zijn geraakt toen de chauffeur even was uitgestapt om wat drinken te halen. Er zouden 43 doden zijn gevallen. De bus reed op het moment van de aanval langs een markt.

Aan hoeveel mensen de burgeroorlog in Jemen, die 3,5 jaar geleden escaleerde, het leven heeft gekost is niet bekend. Het officiële dodental is ten minste 10.000, maar door het geweld, de honger en de cholera-epidemie zijn waarschijnlijk tienduizenden mensen omgekomen. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. 22 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl