Reuters

Bij een luchtaanval op een bus bij een markt in het noordwesten van Jemen zijn volgens het Rode Kruis tientallen doden en gewonden gevallen. Een Jemenitische functionaris zegt dat er zeker 43 doden zijn, waaronder een aantal kinderen.

De bus vervoerde kinderen die terugkwamen van zomerschool, meldt de overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters. Hij houdt het aantal gewonden op 63.

Volgens het Rode Kruis in Jemen zijn er bij de luchtaanval 29 kinderen omgekomen. Ze waren volgens de hulporganisatie allemaal onder de vijftien jaar oud.

Bij een plaatselijk ziekenhuis werden gewonde kinderen met bebloede gezichten binnengebracht:

Tientallen doden en gewonden bij luchtaanval Jemen

Doelwit was raketinstallatie

De aanval is uitgevoerd door de militaire coalitie die onder leiding van Saudi-Arabië tegen de Houthi-rebellen vecht. Het offensief was bedoeld om raketinstallaties uit te schakelen. Daarmee werd de stad Jizan in het zuiden van Saudi-Arabië bestookt. Daarbij kwam een persoon om het leven.

"Er worden regelmatig raketten vanuit rebellengebied in Jemen afgevuurd op Saudi-Arabië", zegt correspondent Marcel van der Steen in het het NOS Radio 1-programma Nieuws en Co. "Meestal worden de projectielen onderschept, maar gisteren niet." De luchtaanval was een reactie op de raketaanval van gisteren.

Het is zeker niet voor het eerst dat de coalitie veel slachtoffers maakt door burgerdoelen te bombarderen.

Correspondent Marcel van der Steen

De coalitie beschuldigt de Houthi's ervan om kinderen als menselijk schild te gebruiken. Andersom wordt de door de VS en Groot-Brittannië gesteunde militaire coalitie beschuldigd van het maken van onnodig veel burgerslachtoffers.

"Het is zeker niet voor het eerst dat de coalitie veel slachtoffers maakt door burgerdoelen te bombarderen", zegt Van der Steen.

10.000 doden

De bloedige en hevige strijd in Jemen heeft al aan ruim 10.000 mensen het leven gekost. Sinds twee jaar wordt er in het land gevochten. Het conflict begon met het verjagen van de regering van Jemen door Houthi-rebellen.

Inmiddels is de strijd uitgelopen op een machtsstrijd tussen regionale grootmachten. Aan de ene kant staat Saudi-Arabië, dat de regering steunt. Aan de andere kant steunt het sjiitische Iran de Houthi's.

STER reclame