ANP

De Nederlandse piloten van Ryanair mogen morgen staken. In een kort geding heeft de rechtbank in Haarlem hun actie goedgekeurd. De vraag is echter in hoeverre reizigers worden getroffen door de staking: in een reactie op het vonnis zegt Ryanair dat alle Nederlandse vluchten morgen gewoon doorgaan.

De luchtvaartmaatschappij had aangevoerd dat een staking grote maatschappelijke gevolgen zou hebben, maar de rechtbank oordeelde van niet. Wel zei de rechter dat bij een volgende staking de aankondiging eerder gedaan moet worden en Ryanair de staking dan niet mag breken met andere piloten. De stakingsaanzegging is gisteren pas om 18.00 uur gedaan.

Buitenlandse piloten

De staking zou vluchten van en naar Eindhoven treffen, maar Ryanair zegt in een verklaring op zijn website dat geen enkele vlucht van of naar Nederland wordt geannuleerd en dat alles gewoon vliegt. Het bedrijf spreekt van een "onnodige staking van de Nederlandse pilotenvakbond".

Van de 24 lijnvluchten die morgen in Eindhoven gepland staan, zitten er op 11 Nederlandse piloten. De staking zou dus 22 'ritten' heen en terug treffen.

De pilotenvakbond VNV is tevreden met de uitspraak van de rechter, maar betreurt "de stakingsbrekers die Ryanair invliegt". De luchtvaartmaatschappij zet volgens de bond werkwillige buitenlandse piloten in op de toestellen van hun stakende Nederlandse collega's.

Salaris

De VNV sluit zich met de actie aan bij de piloten in Duitsland, Ierland, België en Zweden, die morgen ook de hele dag staken. De verkeersvliegers hebben een slepend cao-conflict met de Ierse luchtvaartmaatschappij over onder meer het salaris.

De VNV eist onder meer dat Ryanair het Nederlands arbeidsrecht toepast op de piloten, en niet het Ierse recht, dat minder bescherming biedt. Daarnaast wil de vakbond dat piloten niet als zzp'er werken maar in dienst worden genomen.

STER reclame