Verkiezingen Ohio 'too close to call', maar niet voor Trump

De Republikein Balderson zaterdag op campagne met president Trump AFP

De uitslag van de verkiezingen in de Amerikaanse staat Ohio voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden kan nog dagen op zich laten wachten, door het kleine verschil in het aantal stemmen voor de Republikeinse en de Democratische kandidaat.

Niettemin heeft president Trump de Republikeinse kandidaat Troy Balderson al gefeliciteerd met de overwinning. Trump schreef de zege voor Balderson op zijn conto, gezien zijn opmerking op Twitter dat de zaken er voor Balderson veel beter uitzagen na Trumps optreden zaterdag op diens campagnebijeenkomst.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
When I decided to go to Ohio for Troy Balderson, he was down in early voting 64 to 36. That was not good. After my speech on Saturday night, there was a big turn for the better. Now Troy wins a great victory during a very tough time of the year for voting. He will win BIG in Nov.
6 maanden geleden

De verkiezing in Ohio trekt de landelijke aandacht, als generale repetitie voor de tussentijdse verkiezingen in november. Die worden weer gezien als een referendum over het presidentschap van Donald Trump.

November

Op 6 november wordt een geheel nieuw Huis van Afgevaardigden gekozen en een derde van de Senaatszetels. In beide huizen hebben de Republikeinen nu de meerderheid.

De Democratische kandidaat in Ohio, Danny O'Connor, doet het beter dan verwacht. Hij heeft een achterstand van 1700 stemmen, in een district dat de afgelopen 30 jaar Republikeins stemde. De verkiezingen waren nodig door het voortijdige vertrek van de Republikein Tiberi uit het Huis van Afgevaardigden.

Reprise

Hoe de uitslag tussen Balderson en O'Connor ook is, in november staan ze opnieuw tegenover elkaar voor een termijn van twee jaar.

Behalve in Ohio waren er in vier andere staten voorverkiezingen. Veel aandacht trekt ook de Republikeinse voorverkiezing voor het gouverneurschap van Kansas. Trump heeft daar partij gekozen voor Kris Kobach, die het opneemt tegen de zittende Republikeinse gouverneur Jeff Colyer. Ook die verkiezing is nog 'too close to call'.

Vrouwen

Bij de tussentijdse verkiezingen in november zijn meer vrouwen dan ooit verkiesbaar. Na de voorverkiezingen van gisteren is duidelijk geworden dat elf vrouwen meedoen in de race om gouverneur te worden, en zeker 182 vrouwen kandidaat staan voor het Huis van Afgevaardigden.

In 1994 dongen tien vrouwen mee in de strijd voor het ambt van gouverneur.

STER Reclame