NOS SportAangepast

Martina zesde in EK-finale 100 meter, titel voor Hughes

Geen medaille voor Martina op 100 meter

Churandy Martina heeft zijn Europese titel op de 100 meter van Amsterdam (2016) moeten afstaan. De Brit Zharnel Hughes volgde de Nederlander dinsdagavond in een bloedheet Berlijn op. Martina liep naar de zesde plaats in 10,16, zijn beste tijd van dit seizoen.

Hughes zegevierde in de finale in 9,95 seconden. Hij troefde zijn landgenoot Reece Prescod maar net af. Het verschil was een honderdste van een seconde. Brons was voor de Turk Jak Ali Harvey in 10,01. De favoriete Fransman Jimmy Vicaut ontbrak. Hij meldde zich voor de finale geblesseerd af.

Europees kampioen Zharnel Hughes op de 100 meter

34 jaar is Martina inmiddels. En nog steeds draait de Curaçaoënaar mee in de sprinttop. Lachend, want de grijns ontbreekt nooit op zijn gezicht. Als hij fit is, staat hij er altijd op grote toernooien. In Berlijn is het niet anders. "Hier moet je het laten zien. Hier draait het om. Dan tellen eerdere rijden niet", keek hij uit naar de finale.

De specialist van de 200 meter, al goed voor deelname aan vier Olympische Spelen, kende een moeizame aanloop naar de Europese kampioenschappen. Een blessure aan de voet zorgde ervoor dat hij dit seizoen moeilijk het juiste ritme kon vinden. Met de voet ingetaped ging het de laatste weken wel beter, al was dat niet direct aan de tijden te zien.

"Ik ben niet honderd procent fit", vertelde Martina na de finale. "Toch ben ik tevreden, want ik loop mijn beste tijd van het seizoen. De start was moeilijk, maar ik ben hier blij mee. Ik kan er toch niets aan doen, het is wat het is."

Martina: 'Beste tijd van mijn seizoen, dus ik ben tevreden'

In Berlijn moest hij de series lopen op de 100 meter, omdat hij dit seizoen te laag op de Europese ranglijst stond om vrijstelling te krijgen tot de halve finales. Het maakte de Nederlander niet uit. Hij was maandag op de openingsdag de snelste van het deelnemersveld met 10,24 seconden. "Dan heb ik alvast een rondje in de benen", klonk het vrolijk.

Een dag later liep hij in zijn halve finales naar de derde plaats in 10,18. Op basis van die tijd, zijn beste van dit seizoen, mocht hij zich twee uur later in de finale melden om zijn titel te verdedigen. Hij was de snelste verliezer.

Start

In de finale was zijn start mager en die van Hughes goed. Het duel om de medailles moest Martina aan zich voorbij laten gaan. De uittredende kampioen moest het doen met plaats zes. Woensdag moet hij al weer aantreden op de 200 meter. "Ik ga mijn best doen", blikte hij vooruit.

"Ik ben positief, ik denk positief en dat komt dan ook weer terug", vertelde Martina. "Ik heb mezelf verbaasd vandaag en ik ben blij. Morgen kijk ik weer hoe het lichaam voelt en dan zullen we weten hoe het gaat op de 200 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl