Martina: makkelijker dan ik had gedacht

Churandy Martina heeft zich bij de Europese kampioenschappen atletiek zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de 100 meter. De titelverdediger won op de eerste dag van het evenement in Berlijn zijn serie in 10,24 seconden. De Slowaak Jan Volko eindigde in 10,32 als tweede en kwalificeerde zich ook rechtstreeks voor het toernooivervolg.

De top-12 van Europa dit seizoen hoefde maandagmiddag niet in de eerste ronde in actie te komen. Martina zat daar met zijn beste tijd van dit seizoen (10,20) niet bij. De 34-jarige sprinter startte echter goed en liep overtuigend naar de eerste plaats.

De nummers een en twee van de vijf series kwalificeerden zich rechtstreeks voor de halve finales op dinsdag. De vijf snelste verliezers mochten ook mee.

Moeilijke aanloop

De aanloop van Martina naar de EK was moeilijk. Tijdens de Diamond League in Londen kreeg hij in juli te horen dat zijn vader was overleden. "Alles gaat door", keek hij terug op de afgelopen periode. "Ik doe dit ook voor hem", zei de Europees kampioen, die zelf ook vond dat het in de eerste ronde wel gemakkelijk ging. "Hier moet je het doen. Als ik kan starten, ga ik ervoor. Dinsdag moet het wel sneller en beter."

Martina eenvoudig naar halve finales 100 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voormalig honkballer Chris Garia mag dinsdag ook terugkomen in de halve finales. De 25-jarige atleet finishte in zijn serie na een sterk eindschot als tweede in 10,35 seconden. Hij moest alleen Alex Wilson laten voorgaan. De Zwitser, geboren in Jamaica, won in 10,32.

Voor Joris van Gool zit de 100 meter erop. De sprinter verkrampte in het tweede deel van de race en finishte als vijfde in zijn serie in 10,52. Zijn tijd was niet snel genoeg om met de vijf snelste verliezers alsnog naar de halve finales te mogen.

Op tijd verder

Hensley Paulina kwam als laatste Nederlander op de 100 meter in actie. Paulina was bij de start moeizaam weg, maar had een sterke versnelling in het tweede deel van zijn race. De Nederlander noteerde als nummer drie 10,34 seconden. Zijn tijd was voldoende om als derde Nederlander verder te mogen.

Garia en Paulina naar halve finales 100 meter op EK

Hordenloper Smidt uitgeschakeld

Nick Smidt redde het niet in de eerste ronde van de 400 meter horden. Zijn start was goed, maar hij verzuurde sterk op het laatste rechte stuk. Smidt verloor zijn ritme en finishte als vijfde in 50,96 seconden. Zijn tijd was onvoldoende om met de beste vijf verliezers een ronde verder te mogen.

Aftocht kogelslingeraar Comenentia

Van Denzel Comenentia werd op zijn eerste grote titeltoernooi bij de senioren veel verwacht. De 22-jarige atleet brak dit jaar door met een Nederlands record bij het kogelslingeren: 76,41 meter. Internationaal telde hij direct mee. De 125 kilo wegende Comenentia plaatste zich met 20,88 meter ook voor het kogelstoten op de EK, maar beide disciplines vielen in Berlijn niet te combineren.

Maandag lukte de Nederlandse 'reus' weinig. Zijn eerste poging was ongeldig en de tweede leverde slechts 66,10 meter op. Op de derde en laatste poging stond daarna veel druk. De eis voor de finale was 76,00 meter of een plaats bij de beste twaalf in de kwalificatie. Comenentia kwam er niet bij in de buurt met een teleurstellende afstand van 70,70 meter.

"Ik heb geen spijt van mijn keuze", zei Comenentia na afloop. "Dit heb ik twee maanden geleden met mijn coach bepaald. Dit is pas mijn eerste seniorentoernooi. Er komen nog andere toernooien, waar ik het beter zal doen. Ervaring helpt altijd."

Comenentia: 'Geen spijt van keuze' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame