AFP
NOS Nieuws

Maduro wel degelijk aangevallen met drones, zegt Bellingcat

Het online-onderzoekscollectief Bellingcat zegt dat zaterdag inderdaad is geprobeerd om de Venezolaanse president Maduro met drones aan te vallen. Dat beweerde Maduro zelf ook, maar brandweerlieden zeiden tegen persbureau AP dat in een appartement een paar honderd meter verderop een gastank was ontploft.

Maduro nam zaterdag in de hoofdstad Caracas een militaire parade af om de 81e verjaardag van de Nationale Garde te vieren. Tijdens zijn toespraak deed zich een explosie voor. Op beelden van de staatstelevisie keken Maduro en de mensen om hem heen verschrikt omhoog. De president werd daarna door veiligheidsmensen afgeschermd. De militairen die aan de parade meededen, vluchtten alle kanten op.

Bellingcat onderzocht video's die in de dagen daarna vrijkwamen. Op een van de video's is een drone te zien die neerstort, precies bij het appartement dat volgens de brandweer door een ontploffende gastank in brand was gevlogen.

Op een andere video is een drone te zien die in de lucht ontploft, terwijl de speechende Maduro te horen is. Als de camera een zwenkbeweging maakt, komen even gebouwen in beeld. Die staan in de omgeving waar de parade werd gehouden, zegt Bellingcat.

Bellingcat vergeleek de video's onder meer met de beelden van de Venezolaanse staatstelevisie en lette vooral op de geluiden die te horen waren. Ook het beeld en geluid van een Duits videobedrijf werden grondig geanalyseerd. Daarop is een tweede explosie op grotere afstand te horen. Bellingcat leidt dat af uit de reacties van de veiligheidsmensen rond Maduro.

De samengevoegde beelden en geluiden vormen volgens Bellingcat het bewijs dat er tijdens de toespraak van Maduro inderdaad drones in de lucht waren en zijn ontploft.

De Venezolaanse regering zegt dat de aanslagplegers de drones aanstuurden vanaf straten rond het paradeterrein. De drones zouden elk ongeveer 1 kilo aan explosieven aan boord hebben gehad. Beveiligers hebben volgens de autoriteiten de koers van de drones met speciale apparatuur verstoord. Bellingcat zegt over aanwijzingen te beschikken dat Venezolaanse veiligheidsdiensten over dergelijke apparatuur beschikken.

Colombia

Het onderzoekscollectief heeft niet kunnen vaststellen wie er achter de aanslag zat. Volgens Maduro waren dat mensen met extreemrechtse sympathieën uit Colombia en de VS.

Ook noemde hij de naam van de Colombiaanse president Santos. Die maakt vandaag plaats voor zijn opvolger Iván Duque. Rond die plechtigheid is een droneverbod afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl