President Maduro houdt zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

President Venezuela overleeft 'aanslag met drones'

De Venezolaanse president Maduro zegt dat hij een aanslag heeft overleefd. Terwijl de president sprak bij een grote militaire ceremonie in de hoofdstad Caracas gingen verschillende explosieven af. Zeven militairen raakten volgens de regering gewond. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Maduro verscheen 2,5 uur na de gebeurtenissen op televisie. Hij zei dat er verschillende verdachten zijn opgepakt. Zij zouden extreemrechtse sympathieën hebben en samenwerken met Colombia en de Verenigde Staten.

De president noemde daarbij expliciet de naam van zijn Colombiaanse ambtgenoot Santos, die hij medeverantwoordelijk houdt voor de aanslag. Santos is een groot criticus van Maduro.

Een actiegroep met de naam Soldaten in T-shirts (Soldados de Franelas) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. "We hebben laten zien dat ze kwetsbaar zijn", schrijft de groep op Twitter. "Vandaag is het niet gelukt, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

De minister van Informatie zegt dat drones bommen in de buurt van de president brachten. Maar anonieme bronnen vertellen tegen persbureau AP een ander verhaal. Zij zeggen dat de explosies werden veroorzaakt doordat er een gasfles ontplofte in een flat vlak bij het ceremonieterrein. Daarna zou een drone van de staatstelevisie door scherpschutters uit de lucht zijn geschoten.

Op foto's uit Caracas is te zien dat veiligheidstroepen onderzoek doen bij een gebouw waar brand heeft gewoed.

In dit flatgebouw zou een gasfles zijn ontploft

De vermoedelijke aanslag werd rechtstreeks uitgezonden op televisie. Op de beelden is te zien dat de vrouw van Maduro schrikt en naar boven kijkt.

De regie schakelt vervolgens weg naar de militaire parade, waar korte tijd later paniek uitbreekt. Honderden militairen slaan op de vlucht.

Speech Maduro onderbroken door aanslag met drones

In Venezuela heerst al jaren een diepe politieke, economische en humanitaire crisis. Voedsel- en medicijnentekorten hebben honderdduizenden mensen op de vlucht doen slaan.

Maduro (55) ontkent verantwoordelijk te zijn voor de problemen. Hij zegt dat de crisis het resultaat is van een "economische oorlog" die zijn politieke tegenstanders in het binnen- en buitenland tegen hem voeren.

Correspondent Marc Bessems zegt dat Maduro een aanslag kan gebruiken om tegenstanders op te pakken. Ook verwacht hij spanningen aan de grens met Colombia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl