AFP
NOS Nieuws

'Toenadering Turkije en VS om gevangen dominee'

Het lijkt erop dat de Turken en de Amerikanen toenadering tot elkaar zoeken in het conflict rond de gevangenschap van een Amerikaanse dominee in Turkije. Turkse media melden dat een regeringsdelegatie binnen twee dagen vanuit Ankara naar de Verenigde Staten vliegt om te proberen de problemen tussen de twee landen op te lossen.

Vorige week legde de VS sancties op aan twee Turkse ministers vanwege de gevangenschap van Andrew Brunson. De Amerikaan zit sinds 2016 vast voor onder meer betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van dat jaar. Hij zou banden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens president Erdogan achter de couppoging zat.

Tegoeden bevroren

De Turkse ministers Gul van Justitie en Soylu van Binnenlandse Zaken hebben volgens de VS een belangrijke rol gespeeld bij de arrestatie en opsluiting van Andrew Brunson. Daarom werden alle bezittingen en tegoeden van de ministers in Amerika bevroren. Ook mogen Amerikanen geen zaken meer met ze doen.

Afgelopen vrijdag had een Turkse topdiplomaat al een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Dat gesprek verliep volgens Turkije constructief.

Wat de gesprekken tussen de landen voor de gevangen dominee betekenen, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl