NOS Wielrennen

Hoogland na sprintgoud op koningsnummer: 'Dit komt onverwacht'

Zijn ouders had hij maar gezegd thuis te blijven. Baanwielrenner Jeffrey Hoogland had weinig verwachtingen van de Europese kampioenschappen. Maandagavond in Glasgow stond hij met goud op het koningsnummer, de sprint, in zijn handen. "Dit komt uit het niets", zei hij na zijn overduidelijke zege in twee ritten op de Duitser Stefan Bötticher.

"Ik had dit gewoon niet verwacht. Ik wilde het zo graag in twee ritten afmaken", zei de Europees kampioen. Dat deed hij met overmacht. "Dit was zo'n lekkere dag. Alles klopte. Ik wist dat ik in de finale op kop moest blijven. Als ik voorblijf, win ik. Geweldig dit."

Landgenoot

Hoogland kon zijn geluk niet op. In de halve finales rekende hij af met landgenoot Harrie Lavreysen. "Die ritten tegen Harrie waren zo zwaar. Wij zijn het meest aan elkaar gewaagd. We hadden allebei in de finale moeten staan", vond de Nederlander.

Lavreysen dolblij met brons: 'De laatste rit zo winnen vind ik heel vet'

Geen finale dus tussen de twee goede vrienden. Maar Lavreysen slaagde er wel in het brons te veroveren. "Na zo'n dag ben ik heel blij met brons", hijgt de sprinter uit Luyksgestel, leunend op z'n knieën.

Lavreysen baalde van het verlies in de halve finale tegen zijn trainingsmaatje. "Het is heel moeilijk tegen hem, hij heeft meer ervaring dan ik en kent mij goed. Hij weet precies wat ik moet doen. Maar om die laatste rit te winnen, vind ik wel heel vet."

Tweede medaille deze EK

De gouden en bronzen plakken zijn de tweede medailles voor Lavreysen en Hoogland deze EK. Samen met Roy van den Berg grepen ze afgelopen vrijdag ook goud op de teamsprint. Voor Hoogland is het zijn tweede Europese titel op de sprint. Ook in 2015 was hij de beste. Op de WK's van 2016 en 2017 greep hij het zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl