NOS WielrennenAangepast

IJzersterke Wild grijpt EK-goud op omnium

Kirsten Wild heeft op superieure wijze haar tweede gouden medaille veroverd bij de EK baanwielrennen in Glasgow. De 35-jarige routinier was met 156 punten, twaalf meer dan de Britse nummer twee Katie Archibald, veruit de beste op omnium.

Wild klaarde de klus bij de puntenkoers, het vierde en laatste onderdeel. Ze was bij de voorlaatste sprint al zeker van de titel, maar eigenlijk had ze op alle vier de onderdelen te duchten met maar één concurrente. Alleen Archibald kon in het spoor blijven van Wild, die na ieder onderdeel het algemeen klassement aanvoerde.

Al op kop vanaf eerste onderdeel

Wild greep met de winst van het eerste onderdeel scratch, waar zij afgelopen vrijdag al de individuele Europese titel voor zich opeiste, direct de macht in het algemeen klassement.

Daar snelde ze halverwege de voorlaatste ronde naar voren om als eerste de slotronde in te gaan. Niemand wist het wiel te houden van de routinier, die met een paar lengtes voorsprong de volle veertig punten pakte.

Baanwielrenster Wild leidt halverwege omnium comfortabel

Ze kende ook weinig problemen bij het daaropvolgende onderdeel, tempo. Wild sprokkelde in het begin van de race al haar drie puntjes bij elkaar en eindigde als vierde achter de Russische winnares Evgenia Augustinas.

Bij de afvalkoers was Wild samen met haar naaste belagers continu aan kop van de koers te vinden. Ze knalde bij de voorlaatste eliminatieronde weg om Paternoster achter te laten, maar kwam vervolgens in de strijd om de zege net te kort tegen Archibald.

Van last van vermoeidheid was bij het slotonderdeel, de puntenkoers, echter totaal geen sprake. Vanaf de start van de race was de wereldkampioene vooraan te vinden. Ze won meerdere tussensprints en lapte samen met haar Britse concurrente de groep zelfs een ronde, waarmee ze twintig punten vergaarde.

Wild na EK-goud op omnium: 'Het moet altijd beter'

Lamberink valt net van podium

Op de tijdrit van 500 meter eindigde Kyra Lamberink nipt als vierde. Ze klokte 33.939 en kwam daarmee drietienden tekort voor eremetaal.

De Russin Daria Sjmeleva, die gisteren het sprintgoud voor zich opeiste, was de snelste: 33.385. Hetty van de Wouw wordt zevende op 1.194 van de winnares.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl