Marianne Vos op het podium met de zilveren plak ANP

Het was zowel op Twitter als in de Nederlandse media zondagavond een belangrijk punt van discussie: wat ging er mis bij de Nederlandse equipe tijdens de wegwedstrijd voor vrouwen bij de EK wielrennen?

Na een koers die volledig gedomineerd werd door de favoriete Oranje-formatie, reed Anna van der Breggen samen met de Italiaanse Elisa Longo-Borghini luttele kilometers voor de meet op kop. Bij de Olympische Spelen in Rio had Van der Breggen de Italiaanse al eens geklopt in de sprint en ook nu leek de kans op een Nederlandse zege zeer groot.

Normaal gesproken zouden ervaren ploeggenoten als Chantal Blaak, Marianne Vos en Ellen van Dijk de koers vanuit het peloton controleren. Tot verbijstering van velen kwam het peloton echter onder aansporing van de Oranje-rensters terug bij de twee koplopers, waarna de Italiaanse Marta Bastianelli in de eindsprint het goud voor zich kon opeisen.

Gemis van 'oortjes'

Een tactische blunder, meenden velen. Bondscoach Thorwald Veneberg liet 's avonds in het radioprogramma Langs de Lijn echter weten dat het toch niet zo simpel lag. Volgens hem was het gemis van 'oortjes'- het communicatiesysteem tussen ploegleiding en rensters - en de onoverzichtelijkheid van de wedstrijd op het bochtige parcours in Glasgow de reden voor het merkwaardige optreden van de Oranje-equipe in de slotfase.

"We konden de tijdswaarneming niet bij de rensters krijgen omdat we zonder communicatie reden", aldus Veneberg. "Zodoende vergisten de rensters zich in de afstand tussen het peloton en de kopgroep. Zij hadden het idee dat het verder uit elkaar lag. We wilden haar (Van der Breggen, red.) zeker niet terugpakken."

Dat het uiteindelijk tot een massasprint kwam, had volgens Veneberg niet meteen tot gevolg dat Nederlands kansloos was voor de titel. Integendeel zelfs, in dat scenario was voorzien. Met de 19-jarige Lorena Wiebes had Nederland een goede troef in handen.

"In de sprint gingen we op voorhand vol voor Wiebes", aldus Veneberg. "Dat was een bewuste keuze, omdat zij gewoon het sterkst is dan. Daar was iedereen het over eens. Alleen kreeg zij in de finale last van kramp. Toen zijn we overgestapt op Marianne Vos."

"De sprint op zich verliep wel goed. Marianne heeft het goed gedaan, alleen was er één iemand sneller."

STER reclame