Hockeyster Kelly Jonker brengt de stand op 2-0 ANP

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met groot vertoon van macht de wereldtitel veroverd. In de finale in het Lee Valley Hockey en Tennis Centre in Londen was de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 6-0 te sterk voor toernooiverrassing Ierland.

De Ierse hockeyvrouwen stonden voor het eerst in de historie in de finale en hadden daarmee hun land op de kop gezet. De beste prestatie hiervoor was de 11de plaats in eigen land in 1994. Het was bovendien de eerste keer sinds 2002 dat de Ierse vrouwen weer aanwezig waren op het WK.

IJdele hoop Ierland

Aan de hand van keepster Ayeisha McFerran wonnen de Iersen hun poule en knokten ze zich knap langs India en Spanje. Na de verrassende winst op Spanje in de halve finales hadden de Ierse vrouwen het geloof ook Nederland te kunnen verslaan, maar die hoop bleek al snel ijdel. Na een felle start van het door veel fans gesteunde Ierland nam Oranje het heft in handen.

Hockeyvrouwen oppermachtig naar wereldtitel

Lidewij Welten opende na een fout van McFerran de score in de 7de minuut door snel weg te draaien en binnen te slaan. Kelly Jonker maakte er uit een rebound van een schot van Xan de Waard 2-0 van, Kitty van Male (toernooitopscorer met acht goals) scoorde uit een afgeweerde strafcorner en door een prachtige hoge knal van Malou Pheninckx stond het na een half uur al 4-0.

Elfde wereldtitel

Met nog 25 minuten te spelen, leek een monsterscore in de maak. Bij Nederland was de noodzaak echter weg en vermoedelijk tot grote opluchting van de internationale hockeybond FIH bleef de Ierse schade beperkt. Het WK, dat voor het eerst met zestien landen werd afgewerkt, stond de voorbije weken bloot aan hevige kritiek. Het niveau van het toernooi was volgens kenners zeer matig.

Een score met dubbele cijfers bleef in de finale uit. Marloes Keetels maakte er 5-0 van en Caia van Maasakker zorgde uit een strafcorner voor de zesde goal. Daarna vond Nederland het welletjes.

De Nederlandse hockeyvrouwen prolongeerden hun titel van vier jaar geleden in Den Haag en werden voor de 11de keer wereldkampioen. Eerder pakte Oranje in 1971, 1972, 1974, 1978, 1979, 1983, 1986, 1990, 2006 en 2014 de titel.

STER reclame