NRA-aanhangers in Dallas tijdens het jaarlijkse NRA-congres
NOS Nieuws

Wapenlobby NRA zegt in diepe financiële problemen te zitten

De Amerikaanse wapenlobby-organisatie NRA beweert in diepe financiële problemen te zitten. Het voortbestaan van de NRA wordt zelfs bedreigd, zo stelt de organisatie in een rechtszaak tegen de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo.

In de 45 pagina's tellende aanklacht, ingezien door het tijdschrift Rolling Stone, schrijft de NRA dat steeds meer bedrijven, banken en verzekeraars zich afkeren van de wapenlobby. Ze zijn bang voor reputatieschade als ze in zee gaan met de NRA.

'Extremistisch'

De organisatie dreigt daardoor spoedig "niet meer te bestaan of in staat zijn missie uit te voeren". Als oorzaak van de problemen noemt de wapenlobby de felle strijd die Cuomo, een uitgesproken tegenstander van wapenbezit, voert tegen de NRA.

In april noemde Cuomo de NRA op Twitter nog een "extremistische organisatie". Meerdere malen riep hij bedrijven op alle banden met de NRA door te snijden.

In februari schoot een 19-jarige man op zijn voormalige middelbare school in Parkland (Florida) zeventien leerlingen dood. Na die schietpartij keerden twee bedrijven zich af van de NRA. Autoverhuurbedrijf Enterprise weigerde NRA-leden nog korting te geven. De First National Bank of Omaha, een particuliere bank in Nebraska, deelde mee niet langer creditcards voor de NRA te produceren.

De schietpartij leidde zelfs tot scheuren in de innige band tussen de NRA en president Trump. De NRA stortte liefst 21 miljoen dollar in de campagnekas van de president, maar na de aanslag in Parkland zei Trump dat hij het zou opnemen tegen de wapenlobbyisten om het wapengeweld te doen afnemen.

Van die woorden kwam hij in mei terug, toen hij sprak op het jaarlijkse NRA-congres. "Zolang ik uw president ben, komt het grondwetsartikel dat het recht op wapens garandeert niet in gevaar", zei Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl