Voorbeeld van een 3D-geprint vuurwapen
NOS Nieuws

Vuurwapens met de 3D-printer maken? Dat mag weer in de VS

Een druk op de knop en je 3D-printer gaat aan het werk. Volgens een gratis gedownload databestand produceert de printer in no time een vuurwapen dat echt werkt. De technologie bestaat al jaren, maar sinds 2013 was het downloaden van de ontwerpgegevens verboden door de Amerikaanse overheid. Vanaf morgen kan het weer.

Het ministerie van Justitie in Washington heeft na een jarenlang juridisch gevecht toegegeven dat het verbod in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Defense Distributed, de open-source organisatie uit Texas die het 3D-geprinte wapen op de markt bracht, had aangevoerd dat het verbod in strijd was met het recht van vrije meningsuiting en het recht op wapenbezit. Het ministerie besloot vorige maand dat de databestanden vanaf 1 augustus weer online mogen worden gezet.

Zelf wapens produceren

De wapens die uit de 3D-printer komen, zijn gemaakt van hetzelfde plastic als legostukjes. In de allernieuwste ontwerpen hoeft geen metaal te zitten, al zullen de meeste 3D-geprinte vuurwapens nog wel een metalen slagpin bevatten. Omdat ze thuis worden geprint, kunnen consumenten functionele vuurwapens maken zonder gescreend te worden en volledig buiten het zicht of controle van de overheid.

Dat is dan ook precies het doel van Cody Wilson, de man achter Defense Distributed en de uitvinder van het 3D-geprinte vuurwapen. In verschillende interviews uit 2013, zei hij tegen de Amerikaanse pers dat het hem ging om een "symbolische, politieke daad" om te laten zien dat de overheid niet kan voorkomen dat burgers wapens zelf produceren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Defense Distributed verspreidt bestanden voor het maken van verschillende types wapen, inclusief de Baretta M9. Dat is het voormalige dienstpistool van de Amerikaanse strijdmachten. Ook kan het een belangrijk onderdeel van de Colt AR-15 printen. Door wapenonderdelen uit verschillende bronnen te halen, blijft de wapeneigenaar voor de overheid ontraceerbaar.

Belangstelling

Critici vrezen voor een stormloop op de databestanden voor 3D-geprinte wapens, want sinds 2013 is de prijs van een 3D-printer gedaald en de technologie nog verder verfijnd. De eerste signalen van grote belangstelling voor de doe-het-zelf-wapenpakketten zijn er ook.

Afgelopen zondag zijn de bestanden alleen al in de staat Pennsylvania meer dan duizend keer illegaal gedownload, meldt de openbaar aanklager. Hij is een van 21 aanklagers die minister van Justitie Jeff Sessions dringend verzoeken om de schikking met Defense Distributed terug te draaien. Verschillende lobbyisten noemen het opheffen van het verbod een bedreiging van de nationale veiligheid.

Ondertussen heeft president Trump op alle ophef gereageerd. Op Twitter zegt hij de kwestie te hebben besproken met de NRA, de grootste pro-vuurwapenlobby en voorstander van het grondwettelijke recht op wapenbezit. Onduidelijk is waarom hij daar heeft aangeklopt, want de NRA gaat niet over overheidsbeleid en kan dus geen invloed uitoefenen op het vrijgeven van de bestanden. Wel is het zo dat de NRA een belang heeft, want de lobby spreekt onder andere namens de grote wapenproducenten. En die bedrijven zien in 3D-geprinte vuurwapens mogelijk een bedreiging voor hun omzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl