NOS NieuwsAangepast

Uitvinder geprint wapen vreest cel

Door correspondent Wouter Zwart

Het Amerikaans bedrijf dat vorige week als eerste met succes een 3D-geprint vuurwapen testte, moet zo goed als zeker stoppen.

Onder druk van de Amerikaanse overheid haalde Defense Distributed eerder al de blauwdrukken voor het pistool van zijn website. Woordvoerder en boegbeeld Cody Wilson heeft advocaten in de arm genomen en zegt te vrezen voor strafrechtelijke vervolging.

Gedownload

Wilson, een rechtenstudent, werd vorige week wereldnieuws met zijn pistool, dat hij de naam 'Bevrijder' heeft gegeven. Het plastic vuurwapen is geheel gebouwd met een zogeheten 3D-printer. Alleen de slagpin is van metaal. Daarmee voldoet het aan de wet die niet-traceerbare wapens verbiedt.

Wilson, een zelfverklaarde internet-anarchist, zette de ontwerpen gratis online. Binnen enkele dagen hadden honderdduizenden mensen over de hele wereld de blauwdrukken gedownload, waarmee ze zelf thuis het wapen kunnen bouwen. Dat leidde tot internationale ophef.

Waarschuwing

Donderdag ontving Defense Distributed een brief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt Wilson gewaarschuwd dat hij mogelijk de strenge regels voor wapenexport aan buitenlanders overtreedt.

"Ik ben bezorgd. Op schending van die regels staat tien jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dollar boete. Dat zou heftig zijn", zegt Wilson, die vreest dat het 3D-wapenproject hiermee ten einde kan komen. Op advies van advocaten zijn alle activiteiten van Defense Distributed gestaakt.

Succes

Toch spreekt Wilson van een succes. Hij heeft zelf de blauwdrukken op last van de overheid moeten verwijderen, maar via andere websites is het ontwerp nog altijd te downloaden. De geest is uit de fles.

"Dit was een intelligente en spectaculaire manier om de vrijheid van informatie te demonstreren. De autoriteiten willen dit per se stoppen, zeker na de internationale ophef. Maar zo werkt dat niet meer in een wereld verbonden door het internet. De traditionele staat is poreus geworden. Het internet is sterker."

Het federale bureau voor de controle op vuurwapens ATF zou bij hoge uitzondering in een tv-interview met de NOS reageren op de zaak, maar de woordvoerder liet weten dat het interview alsnog van hogerhand is verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl