De opgestapte minister Nikos Toskas
NOS Nieuws

Griekse minister stapt op vanwege bosbranden

De Griekse minister van Openbare Orde, Nikos Toskas, heeft zijn ontslag aangeboden. Hij doet dat in de nasleep van de bosbranden ten oosten van Athene die anderhalve week geleden aan zeker 87 mensen het leven kostten.

Na de branden was er volop kritiek op het handelen van de Griekse autoriteiten. Overlevenden en nabestaanden van slachtoffers betichtten de Griekse regering van nalatigheid. Tot ergernis van de getroffenen bleef Toskas, die verantwoordelijk was voor de bescherming van burgers, zeggen dat hij geen grote fouten zag in de manier waarop gereageerd was door de overheid.

Toskas had drie dagen na de bosbranden al eens zijn ontslag aangeboden. Dat werd toen niet aanvaard door premier Tsipras. Nu heeft hij dat wel gedaan, laat hij via Twitter weten. De minister van Binnenlandse Zaken Skourletis neemt tijdelijk Toskas' taken over.

Rechtszaken

Inmiddels loopt de eerste rechtszaak tegen de autoriteiten. Die is begonnen door de nabestaanden van een oudere man en vrouw. Omdat de elektriciteit was uitgevallen, konden zij hun garagedeur niet openen. Daardoor lukte het ze niet om in hun auto weg te vluchten. De lichamen van de man en vrouw werden 300 meter van hun huis gevonden.

Ook waren er berichten over vluchtende mensen die door de politie naar een gebied werden gestuurd waar later de bosbranden in alle hevigheid overheen raasden. Veel overlevenden hadden tijdens de branden het gevoel dat ze het in hun eentje moesten uitzoeken. Er was geen officieel evacuatiebericht en er was nauwelijks communicatie vanuit de overheid.

Mensen die de vuurzee overleefden, doen in deze video hun verhaal:

Grieken vluchten voor de vlammen: 'Het was verschrikkelijk'

Toen de Griekse minister van Defensie Kammenos vorige week het rampgebied bezocht, veroorzaakte hij nog meer woede bij inwoners van het rampgebied door te stellen dat zij medeverantwoordelijk waren voor de hevigheid van de bosbranden. De vele woningen die zij zonder vergunning in het gebied hadden gebouwd, zouden de branden hebben verergerd.

Vandaag is de Griekse overheid begonnen met het in kaart brengen van illegale bouwwerken rondom het rampgebied. Er zullen bijvoorbeeld muren en hekken worden weggehaald die de toegang naar het strand belemmeren. Een week geleden zei premier Tsipras nog dat hij zich volledig politiek verantwoordelijk voelde voor de bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl