Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in de verkoolde bossen nabij Rafina
NOS NieuwsAangepast

Griekse premier Tsipras: ik ben verantwoordelijk voor bosbranden

De Griekse premier Alexis Tsipras vindt zichzelf volledig politiek verantwoordelijk voor de bosbranden. Dat zei hij tegen ministers nadat de oppositie had gezegd dat de overheid heeft gefaald in het beschermen van mensenlevens.

Tsipras zei dat de bouwvoorschriften al tientallen jaren worden geschonden en dat de overheid met een nationaal plan komt om dit aan te pakken.

In het rampgebied stonden veel huizen die zonder vergunning zijn gebouwd. Ook zijn ze vaak onveilig en staan ze soms dicht op elkaar. De huizen staan vaak in bosrijk gebied zonder goede vluchtwegen.

Verkoolde lichamen

De branden van maandag hebben aan minstens 87 mensen het leven gekost. De Griekse politie vraagt familieleden van mensen die vermist zijn geraakt dna af te staan. Het moet de identificatie van de slachtoffers versnellen.

Forensisch experts beschikken over tal van verkoolde lichamen waar ze geen overeenkomstig dna van hebben. "We vragen daarom families zich te melden. We willen dit proces zo snel mogelijk afronden", zei Penelope Maniati namens de politie tegen de Griekse krant Kathimerini.

Bij het onderzoeken van overblijfselen werd gisteren het dna van nog eens drie mensen aangetroffen, liet Nikos Karakoukis, hoofd van de forensisch experts, weten. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

Zoeken gaat door

Er wordt nog een onbekend aantal mensen vermist. Reddingsploegen doorzoeken huizen in het rampgebied, dat ten oosten van hoofdstad Athene ligt nabij de havenstad Rafina. Op zee zoeken duikers en de kustwacht naar slachtoffers die in paniek het water in zijn gevlucht en verdronken. Zeker zes mensen zijn op die manier om het leven gekomen.

Over de oorzaak van de bosbranden wordt volop gespeculeerd. De Griekse minister van Openbare Orde Toskas zei gisteren dat er aanwijzingen voor waren dat de branden zijn aangestoken. Die aanwijzingen komen van satellietbeelden en onderzoek op de grond, verkondigde hij op een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl