Aanwijzingen voor brandstichting in bossen Griekenland
De Griekse minister van Openbare Orde, Toskas, zegt dat er aanwijzingen voor zijn dat de bosbranden in het land zijn aangestoken. Die aanwijzingen komen van satellietbeelden en onderzoek op de grond, zei hij op een persconferentie.
Zonder in te gaan op details zei de minister dat er mogelijk sprake is geweest van brandstichting toen er maandag binnen korte tijd op verschillende plaatsen brand ontstond. Een burgemeester in het rampgebied sluit tegelijkertijd niet uit dat ze zijn ontstaan door vonken van een gebroken elektriciteitskabel.
Een speciale afdeling van de brandweer is nog bezig met het onderzoek naar de branden, die inmiddels aan 83 mensen het leven hebben gekost. "Dus voorlopig lijkt het me te vroeg om definitieve conclusies te trekken", zegt correspondent Conny Keessen.
Scepsis over verklaring
Keessen zegt dat in Griekenland in het verleden vaker bosbranden zijn aangestoken. Door mazen in de wet konden verbrande stukken grond als bouwlocatie worden gebruikt. "Dus schakelden projectontwikkelaars mensen in om even een fikkie te stoken", zegt Keessen. Tegenwoordig gebeurt dat niet veel meer omdat de wet is gewijzigd.
Griekse media zijn dan ook sceptisch over de verklaring van de minister. De pers vermoedt dat hij de verantwoordelijkheid wil afschuiven door op brandstichting te wijzen. De autoriteiten in Griekenland krijgen veel kritiek omdat er geen noodplan klaarlag en de hulp na de branden traag op gang kwam.
Dna-posten
Nog steeds zoeken honderden brandweermensen naar slachtoffers. Ook vrijwilligers helpen zoeken. Vanaf morgen kunnen familieleden van slachtoffers en mensen die worden vermist zich in Athene melden bij dna-posten. Ze kunnen daar dna afstaan dat wordt gebruikt bij het identificeren van slachtoffers. Dat proces gaat vermoedelijk lang duren.
Intussen gaat in Griekenland de discussie door over de vraag waardoor er zoveel doden te betreuren zijn. Naast de kritiek op de autoriteiten, wordt ook gewezen op de massale illegale woningbouw in Griekenland. Ook in het rampgebied stonden veel huizen die zonder vergunning en onveilig zijn gebouwd, soms dicht op elkaar, met smalle straatjes, of in bosrijk gebied zonder goede vluchtwegen.
Talloze vrijwilligers en ook het leger kwamen vandaag helpen in Mati, zag onze verslaggever Nicole le Fever.