HH | Phil Nijhuis

Verschillende Nederlandse steden gaan een rookverbod invoeren in de gebieden rondom onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en sportverenigingen. In Groningen staat de gemeenteraad op het punt een plan goed te keuren waarmee circa 30 instellingen zelf een gebiedsverbod kunnen aanvragen. In Amstelveen ligt een soortgelijk plan, dat de peuk ook uit de bushokjes moet weren.

Vandaag werd bekend dat Rotterdam mogelijk drie rookvrije straten krijgt. Het gaat om het gebied rond het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium. Deze drie instellingen hebben samen besloten dat zij roken voor hun ingangen willen verbieden, ter bescherming van de gezondheid van de 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers die daar dagelijks zijn. Omdat er verder geen andere bedrijven en woonhuizen in het gebied staan, zou dit in de praktijk betekenen dat er in het hele gebied niet meer mag worden gerookt.

'Moreel besef'

Nietrokersvereniging Clean Air Nederland juicht het eerste officiële rookverbod voor complete straten al toe. Volgens de organisatie worden er ook boetes uitgedeeld aan mensen die toch opsteken. Maar voordat dit zover is, moet de gemeente het plan van de drie instellingen nog wel goedkeuren.

Daarover wordt momenteel overleg gevoerd, zegt Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam in het NOS Radio 1 Journaal. Over handhaving zegt hij desgevraagd dat hij hoopt op het morele besef van studenten, patiënten en werkenden in het gebied. In Groningen moeten de instellingen zelf actief meewerken aan handhaving.

"Eigenlijk is het heel normaal dat er niet wordt gerookt in een gebied met een ziekenhuis - waar mensen worden behandeld voor de gevolgen van roken - en een school, waar de jongere generatie wordt opgeleid", zegt Van den Brink. "Toen roken in klaslokalen en vliegtuigen werd verboden, werd ook gedacht dat het niet te handhaven was, maar nu is het volkomen normaal om daar niet te roken."

Rookhok

Om het rookverbod officieel te maken hebben Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en Erasmiaans Gymnasium een brief gestuurd aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. "We kunnen het roken op onze eigen terreinen beperken, maar voor regels en handhaving in de openbare ruimte hebben we zijn steun hard nodig", aldus de woordvoerder van de hogeschool tegen het AD. De gemeente heeft er nog geen knoop over doorgehakt, maar staat er welwillend tegenover.

Het rookverbod rond het ziekenhuis en de scholen zou betekenen dat rokers eerst een stuk moeten lopen, voordat ze hun sigaret kunnen opsteken. Bij de hoofdingang van het Erasmus MC staat nu nog een veelgebruikt rookhok voor patiënten. Dat zou met het rookverbod moeten verdwijnen of verplaatst moeten worden.

STER reclame