Honderden mensen liepen mee in een protestmars
NOS Nieuws

Honderden protesteren in Denemarken tegen boerkaverbod

In de Deense hoofdstad Kopenhagen hebben honderden mensen gedemonstreerd tegen het boerkaverbod dat sinds vandaag geldt. Ze vinden dat de regering met het verbod inbreuk maakt op het recht van vrouwen om zich te kleden zoals ze willen.

De demonstranten droegen boerka's en nikabs en liepen in een optocht van het centrum van Kopenhagen naar een politiebureau in een buitenwijk. Zowel moslims als niet-moslims liepen mee. Volgens de politie verliep het protest zonder incidenten.

Terwijl in het centrum demonstranten tegen het verbod zich verzamelen, demonstreert de Deense afsplitsing van Pegida juist om het verbod te steunen.

Boerkaprotesten in Denemarken

De Deense regering nam in mei een wet aan die het dragen van boerka's en nikabs in openbare ruimten verbiedt. Ook maskers, helmen en nep-baarden die het gezicht te veel bedekken vallen onder het verbod.

135 euro

In Denemarken is 5 procent van de bevolking moslim. Zo'n 200 vrouwen dragen dagelijks een boerka of nikab. Daar staat voortaan een boete op van 135 euro bij de eerste overtreding. Dat bedrag kan oplopen tot 1350 euro als iemand vier keer over de schreef gaat.

Denemarken is niet het eerste land in Europa met een boerkaverbod. Onder meer in België, Frankrijk en Oostenrijk is gezichtsbedekkende kleding verboden. In Nederland is een boerka niet toegestaan in openbare instellingen. Een algeheel verbod is er niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl