Een vrouw in een nikab
NOS NieuwsAangepast

Denemarken doet boerka en nikab in de ban

Een boerka of nikab dragen is in Denemarken vanaf augustus verboden. Het Deense parlement heeft ingestemd met een algeheel verbod op gezichtsbedekkende kleding.

De nieuwe wet geldt niet alleen voor boerka's en nikabs. Ook maskers, helmen en bijvoorbeeld nep-baarden die het gezicht te veel bedekken zijn straks in de openbare ruimte verboden. Uitzonderingen zijn een sjaal bij koud weer en een masker bij carnavalsfeestjes.

Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete van 135 euro bij de eerste overtreding. Dat bedrag kan oplopen tot 1350 euro als iemand vier keer over de schreef gaat. De gezichtsbedekking hoeft overigens niet direct op straat uitgetrokken te worden. Na betaling van de boete mag dat thuis.

Symbolisch verbod

Het verbod is vooral symbolisch, zegt correspondent Rolien Créton. "Er zijn niet zo veel mensen die een boerka dragen." Denemarken heeft een centrum-rechtse regering die een harde koers vaart tegen migranten met een niet-westerse achtergrond.

Denemarken is niet het eerste land in Europa met een 'boerkaverbod'. Onder meer in België, Frankrijk en Oostenrijk is gezichtsbedekkende kleding verboden. In Nederland is het niet toegestaan in openbare instellingen. Een algeheel verbod is er niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl