Nederlandse militairen in 1950 aan boord van Zuiderkruis, onderweg naar Korea
NOS NieuwsAangepast

Rutte nodigt Korea-veteranen uit voor gesprek over repatriëring vermisten

Premier Rutte wil op korte termijn in gesprek met veteranen uit de Korea-oorlog over het terughalen van de resten van vermiste Nederlandse militairen. Vanaf zijn vakantieadres heeft hij zijn raadsadviseur gevraagd om contact op te nemen met de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS).

De premier reageert op een brief die veteranen hem hebben geschreven. Ze vragen Rutte daarin zich in te spannen om de overblijfselen van vijf vermiste Nederlandse militairen terug te krijgen uit Noord-Korea. Het verzoek volgt op de repatriëring van resten van 55 Amerikaanse gesneuvelde militairen vorige week.

De premier zegt dat hij "heel veel begrip heeft voor de wens van de Korea-veteranen om de stoffelijke resten van hun oud-strijdmakkers te repatriëren". Hij zegt erbij dat dit waarschijnlijk niet eenvoudig te realiseren is.

De voorzitter van VOKS, Paul Gommers, legt uit waarom de vereniging Rutte een brief schreef.

Paul Gommers over de Nederlandse slachtoffers in Korea

Waardig afscheid

In de brief roepen de veteranen Rutte op om contact te zoeken met het regime in Pyongyang om de overschotten van de vijf vrij te geven. De veteranen hebben hun verzoek ook naar de Amerikaanse ambassade en die van Zuid-Korea gestuurd.

VOKS hoopt dat de vijf Nederlandse vermisten uiteindelijk een waardig afscheid kunnen krijgen, zegt voorzitter Paul Gommers in het NOS Radio 1 Journaal, na berichtgeving in het AD. "Dat kan in de Zuid-Koreaanse Busan zijn, waar al andere Nederlandse soldaten liggen. Het hangt ervan af wat de nabestaanden willen."

Onder de vijf Nederlandse vermisten zijn een militair die tijdens de Korea-oorlog krijgsgevangen is genomen, een gesneuvelde soldaat van wie het lichaam nooit is geborgen en drie personen van wie het lot onbekend is.

"Onze jongens hebben daar hun stinkende best gedaan", zegt voorzitter Gommers over de inzet van Nederlandse militairen in de Koreaanse Oorlog. De Nederlanders waren ingedeeld bij de Amerikaanse 2e infanteriedivisie en vochten in Amerikaanse uniformen.

Daarom is het volgens Gommers ook goed mogelijk dat onder de 55 resten die nu zijn vrijgegeven ook resten van Nederlandse soldaten zitten. Dna-onderzoek zou dat moeten uitwijzen, zegt de VOKS-voorzitter.

Inmiddels is in de Verenigde Staten een eerste forensisch onderzoek verricht. Volgens Amerikaanse functionarissen is het waarschijnlijk dat alle overblijfselen van Amerikaanse militairen zijn. Er is een herkenningsplaatje gevonden dat is overhandigd aan nabestaanden. Het kan volgens de VS decennia duren voordat alle resten zijn geïdentificeerd.

Geen vrede

Het is inmiddels al 65 jaar geleden dat de Koreaanse Oorlog eindigde. De strijd tussen het communistische noorden en het door het Westen gesteunde zuiden van Korea duurde van 1950 tot medio 1953. Na het conflict tekenden Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand, maar geen vredesverdrag.

Het conflict kostte miljoenen mensen het leven. 36.000 Amerikaanse militairen sneuvelden in de strijd en zo'n 7700 Amerikanen werden als vermist opgegeven. De resten van zeker 5300 Amerikaanse militairen zouden nog in Noord-Korea zijn. Bijna 5000 Nederlanders vochten mee in de oorlog. Meer dan honderd van hen sneuvelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl