Noord-Korea heeft 55 kisten met de vermoedelijke overblijfselen van Amerikaanse gesneuvelde militairen overgedragen aan de VS. Een Amerikaans legervliegtuig met de kisten aan boord is inmiddels geland op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Zuid-Korea. Volgende week worden de resten naar de VS overgebracht.

De repatriëring gebeurde met veel eerbetoon:

Noord-Korea geeft stoffelijke resten Amerikaanse soldaten terug

De repatriëring van de stoffelijke resten van slachtoffers van de Koreaanse oorlog is besproken tijdens de top van de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni in Singapore. Het is het eerste concrete resultaat van de top.

Trump dankte Kim via Twitter voor het overdragen van de resten. "Na veel jaren is dit een geweldig moment voor de nabestaanden", twitterde Trump.

Het is vandaag 65 jaar geleden dat de Koreaanse Oorlog eindigde. De strijd tussen het communistische noorden en het door het westen gesteunde zuiden van Korea duurde van 1950 tot medio 1953. Na het conflict tekenden Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand, maar nooit een vredesverdrag.

Het conflict kostte miljoenen mensen het leven. 36.000 Amerikaanse militairen sneuvelden in de strijd, zo'n 7700 Amerikanen zijn als vermist opgegeven. De resten van zeker 5300 Amerikaanse militairen zouden nog in Noord-Korea zijn.

Resten onderzocht

Ze zijn begraven in massagraven of liggen nog op de voormalige slagvelden op het platteland. Geregeld zou in Noord-Korea nog resten van soldaten worden aangetroffen bij het omploegen van de grond voor landbouw of bouwprojecten. In 2007 droeg Noord-Korea voor het laatst stoffelijke overschotten over aan de VS.

Woensdag vindt op de Zuid-Koreaanse basis een speciale plechtigheid plaats om de gesneuvelden te eren. Daarna vertrekt een vliegtuig met de kisten naar Hawaï. Daar wordt onderzocht of de resten daadwerkelijk van Amerikanen zijn of eventueel van andere geallieerde troepen die meevochten in de Koreaanse Oorlog.

De NOS maakt enige tijd geleden deze terugblik op deze oorlog

Terugblik Koreaanse Oorlog

STER reclame