NOS NieuwsAangepast

Honderden lopen mee in stille tocht na brute verkrachting in Rotterdam

In Rotterdam hebben honderden mensen meegelopen in een stille tocht tegen seksuele intimidatie en geweld. Deelnemers toonden zich solidair met het slachtoffer van de gewelddadige verkrachting in de wijk De Esch. "Dit is een nachtmerrie, ik heb ook twee dochters", zegt een deelneemster van Indonesische afkomst.

De actievoerders liepen van Rotterdam Centraal naar De Esch. Het is ongeveer dezelfde route die de Indonesische uitwisselingsstudente aflegde voordat zij voor haar woning werd verkracht. De actievoerders droegen spandoeken, met daarop teksten als 'nee betekent nee' en 'we zijn geen voorwerpen'.

  • Robert Bas / NOS
    De toespraak aan het begin van de protestmars
  • Robert Bas / NOS
    Deelnemers dragen een Indonesische vlag en zingen het volkslied
  • Robert Bas
    Deelnemers lopen langs Rotterdam Centraal

Een van de initiatiefnemers legt uit dat de mars een protest is tegen seksuele mishandeling in het algemeen. Van intimidatie op straat of in het uitgaansleven tot aanranding en verkrachting.

De organisatoren hebben naar eigen zeggen duizenden reacties en steunbetuigingen gekregen. "Ik heb de afgelopen week verhalen gehoord van vrouwen die zeggen: dit is mij overkomen. Maar ze hebben nooit gedurfd hun verhaal te vertellen." De initiatiefneemster hoopt dat daar nu verandering in komt.

"Ik doe mee uit medeleven voor het meisje", zegt een buurtbewoner tegen een verslaggever van de NOS. Op de Facebookpagina van de stille tocht hadden ruim 600 mensen aangegeven mee te lopen.

De initiatiefnemers gaven een toespraak voorafgaand aan de stille tocht:

'We zijn solidair met haar, maar ook met alle andere slachtoffers van seksueel geweld'

Het 20-jarige slachtoffer werd voor haar huis in De Esch aangevallen toen ze haar fiets op slot zette. Ze werd verkracht en mishandeld met een kettingslot. De vrouw raakte zwaargewond en onderging een operatie.

Een 18-jarige Rotterdammer is dinsdag aangehouden als verdachte in de zaak. Sporen uit het onderzoek naar de gewelddadige verkrachting komen overeen met het dna van de verdachte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl