NOS Sport

Schippers voor EK: 'Natuurlijk zijn er twijfels, maar ik houd van toernooien'

Het was een opvallend beeld, vorige week in het Olympisch Stadion van Londen. Op de plek waar ze vorig jaar nog haar ereronde liep na prolongatie van de wereldtitel op de 200 meter, beende Dafne Schippers naar de uitgang. Blazend van de vermoeidheid, de schouders hoog, het gezicht op onweer.

Het loopt dit seizoen niet bij de sprintster, al heel lang niet. Ze is minder dominant dan in voorgaande jaren, zeker in het tweede deel van de race. Hoe komt dat? "Goede vraag. Als ik het wist, dan had ik het veranderd."

Schippers voor EK: 'Natuurlijk zijn er twijfels, maar ik houd van toernooien'

Op 6 augustus beginnen de EK atletiek in Berlijn, het hoofddoel van dit sprintseizoen voor Schippers. De tijd begint te dringen. "Tuurlijk twijfel je en denk je: waar komt dit nou weer vandaan? Ik train hartstikke goed, ik voel me goed, zit goed in mijn vel. En ik heb zin in de wedstrijden. Dat is al een enorm winstpunt ten opzichte van de afgelopen jaren. Natuurlijk moeten we dingen evalueren. Maar ik heb vertrouwen dat het goedkomt."

Vlieguren

Maar waarom loopt het dan niet zoals gewenst? "Misschien komt het ook omdat ik niet heel veel races heb gelopen dit jaar. Bij Diamond Leagues is het telkens: invliegen, één race, terugvliegen. Ik heb vaak wat races nodig om het gevoel te krijgen en in vorm te komen."

En ook de vele vlieguren zijn Schippers niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb heel lang die vermoeidheid meegenomen, ben ik bang. Zo wilde ik heel graag naar Shanghai, maar toen ging ik dus van Doha, naar China, naar Eugene en terug naar Europa. Dit is het jaar om dat soort dingetjes uit te proberen. Ik heb het geprobeerd, maar ik denk dat het iets te veel was."

Reider: loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid

"Het gaat nog niet zoals verwacht", weet ook Rana Reider, de Amerikaanse coach van Schippers. "Op papier en in de trainingen zou je denken dat ze snel gaat lopen, maar in de races komt het er nog niet uit."

Wat er precies aan de hand is kan Reider niet zeggen. "Veel mensen schijnen te denken dat het aan vermoeidheid en herstel ligt. Ik weet het niet, er kunnen zoveel factoren een rol spelen. Ik maak de plannen en zet ze op papier. Zij voert ze uit. Dus als het niet goed gaat, is het mijn schuld. Daar loop ik niet voor weg."

Coach Reider over Schippers: heb honderd procent vertrouwen in haar

Op zoek naar de turbo

Ook technisch valt er nog wel wat te verbeteren. "We zijn natuurlijk bezig geweest met de start, want dat was het punt waarop ik altijd verloor. De start gaat nu veel beter en ik zit meteen naast die meiden. Alleen vind ik niet helemaal de turbo in het tweede gedeelte van de race. En dan kom je net niet helemaal in het patroon."

"Het is duidelijk dat de voorbereiding niet optimaal is geweest", erkent haar coach Reider, "maar ik heb nooit aan haar kwaliteiten getwijfeld. Ik verwacht dat ze er volgende week zal staan als het er echt om gaat. Ze is altijd goed geweest op titeltoernooien. Ik geloof honderd procent in haar."

EK Berlijn

Ook Schippers begint te stralen als ze aan een vol Olympisch Stadion in Berlijn denkt. "Ik heb een stapje teruggenomen in de trainingen en hoop fris en fruitig te kunnen beginnen aan de EK. Ik houd van toernooien. De extra spanning, de extra focus. Maar ik vind het vooral heel leuk."

In Berlijn zal ze wel moeten afrekenen met Dina Asher-Smith. De 22-jarige Britse was dit jaar net iets sneller. "Zij is een ontzettend groot talent, die ook gewoon in WK-finales staat. Ik denk dat we erg aan elkaar gewaagd zijn en hoop in de finale tegen haar te kunnen vechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl