De fietsen van slachtoffers
NOS Nieuws

Nederlandse gewonde aanslag Tadzjikistan uit ziekenhuis

De Nederlandse vrouw die zondag tijdens een fietstocht gewond raakte bij de aanslag in Tadzjikistan, is uit het ziekenhuis ontslagen. Ze is naar een hotel gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Nederland heeft geen ambassade of andere vertegenwoordiging in Tadzjikistan. Daarom heeft de Duitse ambassade in het land zich over de vrouw ontfermd. De Duitsers werken nauw samen met de Nederlandse ambassade in Kazachstan.

"Wij houden contact met de familie van de vrouw", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er wordt goed voor haar gezorgd."

De man van de Nederlandse vrouw kwam bij de aanslag om het leven, net als drie anderen. Ze werden opzettelijk aangereden door een automobilist.

Verschillende lezingen

Volgens de regering van Tadzjikistan was de aanslag het werk van een verboden islamitische oppositiepartij, maar die ontkent met klem elke betrokkenheid. Een Tadzjikistan-kenner noemt de bewering van de regering "totaal ongeloofwaardig".

Eerder had Islamitische Staat de dodelijke aanslag al opgeëist. De terreurorganisatie had een video online gezet waarop vijf mannen te zien zijn, die de fietsers zouden hebben aangevallen.

Het blijft onduidelijk of IS echt achter de aanslag zit. De terreurgroep staat erom bekend zoveel mogelijk van dit soort incidenten op te eisen. Voor zover bekend zijn er verder geen recente aanslagen geweest in het land die IS heeft opgeëist. Wel komt uit onderzoeken naar voren dat er ruim duizend Tadzjieken naar Irak en Syrië zijn afgereisd om te strijden in de jihad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl