Amateurbeeld van vlak na de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Tadzjikistan: aanslag door verboden partij, IS komt met 'dader-video'

De regering van Tadzjikistan heeft gezegd dat een verboden islamitische partij verantwoordelijk is voor de aanslag die het leven eiste van vier fietsers, onder wie een Nederlander. Ze kwamen zondag om toen een auto op hen inreed.

De afgelopen dagen werd rekening gehouden met alle scenario's, ook met een ongeluk, maar nu wordt gesproken van een aanslag. Een verdachte zou een bekentenis hebben afgelegd.

Volgens Tadzjikistan zijn de daders getraind in Iran en wilden ze na de aanslag vluchten naar buurland Afghanistan.

Video islamitische Staat

Inmiddels heeft Islamitische Staat, dat de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist, een video online gezet waarop vijf mannen te zien zijn die de fietsers zouden hebben aangevallen. De vijf zitten in een halve kring, rond een mes dat op de grond ligt. Wat ze zeggen is onhoorbaar.

Dit zijn de mannen die volgens IS de aanslag in Tadzjikistan hebben gepleegd.

Video_twitterbericht aanslagplegers

De Islamitische Wedergeboorte Partij, waar de autoriteiten naar wijzen, werd door de regering van Tadzjikistan in 2015 verboden nadat die flink had verloren bij de verkiezingen.

President Rachmon treedt sindsdien hard op tegen de oppositie; honderden partijleden en aanhangers zijn de afgelopen jaren opgepakt. Ook zijn moskeeën verwoest.

"We moeten wel even afwachten welke bewijzen men nu heeft tegen de Islamitische Wedergeboorte Partij", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Het is een partij die nogal makkelijk de zwarte piet krijgt toegespeeld. Er zit een politiek sausje overheen."

Veroordelen

De voorman van de partij heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat hij elke beschuldiging tegenspreekt. "Wij veroordelen deze terroristische daad", zei Muhiddin Kabiri. "De beschuldiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken is bedoeld om de aandacht af te leiden van de echte criminelen."

De Islamitische Wedergeboorte Partij zat tijdens de burgeroorlog in de jaren 90 in het kamp van de tegenstanders van Rachmon. "Later is het een fatsoenlijke politieke partij geworden", zegt Groot Koerkamp. "De partij was tegen de pogingen van de president om eeuwig aan de macht te kunnen blijven. Rachmon is inmiddels president voor het leven."

Amateurbeelden van vlak na de aanslag.

Ooggetuige filmt aanslag op fietsers Tadzjikistan

Premier Rutte heeft op Twitter gereageerd op de beschuldiging van de Tadzjiekse regering. Hij schrijft dat zijn gedachten uitgaan naar alle slachtoffers en nabestaanden van de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl