'Structureel seksueel misbruik door internationale hulpverleners niet aangepakt'
Seksueel misbruik van kwetsbare vrouwen en meisjes door internationale hulpverleners is veelvoorkomend en gebeurt al jaren. Daders kunnen zich bovendien ongemerkt door de sector bewegen. Ze gaan van de ene naar de andere hulpverleningsorganisatie, blijkt uit onderzoek van Britse parlementsleden.
Ze schrijven dat seksuele uitbuiting en misbruik in verschillende organisaties en instellingen structureel voorkomt. Dit gebeurt vooral in landen in humanitaire crises. Volgens de parlementsleden moet er nog meer onderzoek gedaan worden om de de schaal van het misbruik in kaart te brengen. Nu is dat volgens hen nog niet in te schatten.
Toch waarschuwen ze ervoor dat de nu bekende zaken het "topje van de ijsberg" zijn. "Het gebrek aan informatie mag geen reden zijn om niets te doen." Volgens de onderzoekscommissie is het een "publiek geheim" dat er mensen in de hulpverleningssector werken die misbruik maken van vrouwen en jonge meisjes. De hulporganisaties moeten stoppen met deze "cultuur van ontkenning".
Collectief falen
Dit soort gebeurtenissen staan volgens Stephen Twigg, voorzitter van de onderzoekscommissie, niet op zichzelf. "Hulporganisaties hebben in ieder geval zestien jaar collectief gefaald. Seksuele uitbuiting en misbruik is in die jaren niet aangepakt", zegt hij tegen CNN. Organisaties hebben vaak hun "reputatie boven vrouwen, kinderen en andere slachtoffers van seksuele uitbuiting en misbruik gesteld".
De daders hebben allerlei verschillende functies: variërend van bewakers tot bestuurders en managers. Het gaat om lokaal, nationaal en internationaal personeel.
De commissie kijkt specifiek kritisch naar de Verenigde Naties. Medewerkers van die organisatie worden beschuldigd van het verkrachten van vrouwen en kinderen in verschillende ontwikkelingslanden. Dat komt voor in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen, waar mensenhandel en prostitutie veelvoorkomend is.
Geen maatregelen
Verschillende organisaties hebben gereageerd op het onderzoek. Oxfam bijvoorbeeld zegt in Britse media dat het sinds 2011 al de nodige maatregelen genomen heeft, maar "dat er nog meer moet gebeuren".
Volgens de commissie hebben hulporganisaties eerder al geschokt gereageerd op de voorvallen, maar worden er geen structurele betekenisvolle maatregelen genomen om op de lange termijn iets te veranderen.