AFP
NOS Nieuws

Oud-missieleider Oxfam in Haïti ontkent organiseren seksfeesten

Voormalig Oxfam-topman Roland Van Hauwermeiren zegt dat hij fouten heeft gemaakt toen hij in Haïti werkte, maar de Belg ontkent dat hij prostituees of minderjarigen heeft betaald voor seks. Ook zegt Van Hauwermeiren dat hij geen seksfeesten heeft georganiseerd.

Vorige week vrijdag kwam naar buiten dat medewerkers van Oxfam in Haïti seksfeesten hebben georganiseerd met prostituees die mogelijk minderjarig waren. De feesten zouden zijn betaald met geld van de organisatie.

In de Belgische krant De Standaard zegt Van Hauwermeiren dat veel van de aantijgingen overdreven of gelogen zijn. Ook zegt hij dat hij het vreselijk vindt dat zijn familie hem niet meer wil zien vanwege de affaire.

Ontslag ingediend

In een verklaring zegt de ex-topman dat hij in 2010 zijn ontslag heeft ingediend omdat hij zijn personeel onvoldoende in de hand had. Hij ontkent dat hij zelf seksfeesten heeft georganiseerd of prostituees heeft betaald.

Wel geeft hij toe dat hij een korte relatie heeft gehad met een Haïtiaanse vrouw, maar hij zegt dat hij haar geen geld heeft gegeven. Ook ontkent hij dat hij zich in het verleden bij andere hulporganisaties heeft misdragen, zoals De Standaard schrijft.

Opgestapt

Vanwege het schandaal in Haïti is maandag de plaatsvervangend directeur van de Britse tak van de hulporganisatie opgestapt. Tegen Britse media zei ze dat ze zich schaamt en de volle verantwoordelijkheid neemt.

De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu heeft aangekondigd dat hij stopt als ambassadeur van Oxfam. In een verklaring zegt hij dat hij diep teleurgesteld is over de beschuldigingen over immoreel en mogelijk crimineel gedrag van hulpverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl